Mert megérdemled: Self-care, de mégis hogyan?

Az önmagadra szánt időnek több pozitív hatása van, többek között csökkenti a stresszt, valamint jobb közérzetet biztosít számodra. Mindenkinek szüksége van az énidőre, amit akármilyen módon megadhatsz magadnak.

A self-care lényegében arra utal, amikor valamit szándékosan azért csinálsz, hogy jobban érezd magad tőle. Ez lehet egészen apró dolog is, mint például feltenni egy arcmaszkot, vagy, ha aktívabb kikapcsolódásra vágysz, akár egy túrát is jelenthet.

A self-care mindenkinél mást jelent, a hangsúly azon van, hogy téged mi tesz boldoggá.
A self-care mindenkinél mást jelent, a hangsúly azon van, hogy téged mi tesz boldoggá.Fotó / Shutterstock

Sokaknak nehéz megtalálniuk azt az aktivitást, amit tudnak úgy csinálni, hogy azzal kizárólag önmagukért és a jólétükért tegyenek valamit. Általában a meditációt, jógát, és a forró fürdőt sorolják a legjobb self-care praktikák közé, ám nem feltétlen biztos, hogy neked ezek lesznek a legmegfelelőbb aktivitások.

Van, akinek az alvást jelenti

Akik hosszú ideje nem tudták kipihenni magukat, egy hosszú és békés szundikálás a self-care legmagasabb fokát jelenti. Ha te is ezek közé az emberek közé tartozol, akkor ne kezdj bele az elmaradt feladataidba, inkább vesd be magad az ágyba, és aludj egy jót.

Nem kell, hogy hasznosan töltsd ezt az időt

Senki sem erőltet rád semmit. Ha nem mostál hajat, vagy nem szedted ki tökéletesen a szemöldököd, nem történik semmi, hisz ez az az idő, amit arra érdemes szánnod, ami igazán pihentet. Ha ezek nem feltétlen a lelki békét hozzák el számodra, csak a szépség rituáléd lépései, akkor hanyagold, és csinálj valamit, ami igazán a lelked megnyugtatására szolgálhat.

Ha nincs kedved mozogni, ne tedd

A testmozgás fontos, de nem kötelező mindig. Ha épp nincs kedved elmenni az edzőterembe a self-care napodon, akkor engedd el. Helyette nézd végig a kedvenc sorozatod egy teljes évadát, és egyél gyorskaját. A lelkednek biztosan jót fog tenni, a tested pedig kiheveri másnap némi zöldséggel, vitaminnal és egy kis mozgással.

A self care napodon tedd azt, amit igazán szeretnél, edd azt, amit megkívánsz!
A self care napodon tedd azt, amit igazán szeretnél, edd azt, amit megkívánsz!Fotó / 123RF

Bármit is jelentsen számodra az énidő, azért van rá szükség, hogy utána feltöltődve, újult erővel vesd bele magadat a feladatokba. Mégha a lustálkodást is választod az aktív kikapcsolódás helyett, akkor is szedd össze magadat másnap, és teljes erőbedobással állj helyt az életed minden területén. Nem állandó hobbinak való, a szélsőségek nem tesznek jót a szervezetednek. Ahogy a készülékekre is ráfér néha, hogy újraindítsd őket, de a folyamatos ki-be kapcsolással csak ártasz nekik.