Így kezdte a televíziózás legtrágárabb séfe: Gordon Ramsay

Gordon Ramsay idén novemberben lett 55 éves. A brit sztárséf a legjobb életét éli épp, miközben sorra zsebeli be a Michelin-csillagokat, és készíti a jobbnál-jobb műsorokat. Az ide vezető út viszont, felfoghatatlan kemény volt számára.

Mindenki kedvenc káromkodós Gordonja mára nemcsak a világ legismertebb szakácsa, hanem az egyik legjobban kereső híressége is. 2020-ban a Forbes listája szerint a 19. legjobban kereső celeb volt a világon, ami nem rossz egy séftől. Lássuk, hogy jutott idáig.

Gordon Ramsay 2020-ban a Forbes listája szerint a 19. legjobban kereső celeb volt.
Gordon Ramsay 2020-ban a Forbes listája szerint a 19. legjobban kereső celeb volt.Fotó / AFP

A kis Gordonka

Sikerei láttán, könnyű azt hinni, hogy Ramsay egy jól szituált családból származik, de az igazság távol áll ettől. Gordon családja folyamatosan költözött, aminek a hátterében apja önzősége, és folyamatos kudarcai álltak, illetve súlyos alkoholizmusa. Gordont gyerekkorában gyakran elhanyagolták, és bántalmazták is otthon.

Az első éttermi munka

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a fiatal Gordon már 16 évesen elköltözött otthonról. Először mosogatóként kezdett el dolgozni egy étteremben, majd 19 évesen hotel menedzsmentet tanult a főiskolán. Ekkor tette le voksát a szakma mellett; célja pedig az lett, hogy Marco Pierre White-al dolgozhasson. Róla érdemes tudni, hogy ő volt az egyetlen ember, aki megsiratta Ramsay-t.

Gordon Ramsay 19 évesen tette le voksát a szakma mellett; célja pedig az lett, hogy Marco Pierre White-al dolgozhasson.
Gordon Ramsay 19 évesen tette le voksát a szakma mellett; célja pedig az lett, hogy Marco Pierre White-al dolgozhasson.Fotó / AFP

Élete legnagyobb döntése és a siker

Gordon hamar megunta a White-féle feszültséget, inkább Franciaországba ment tanulni. 1993-ban végül visszatért Londonba, ekkor indult be igazán a szekér, Michelin-csillagos éttermekben lett vezető séf.

1998-ban valósította meg álmát: saját éttermet nyitott. Első Michelin-csillaga után robbanásszerűen nőtt a birodalma, aminek sokat segített, hogy az ezredfordulótól kezdve a brit, majd a globális televíziózás kedvenc szakácsa lett. Innentől már ismered is a történéseket, úgyhogy inkább jöjjön a legjobb epizód Ramsay legjobb műsorából: