Harland Sanders ezredes és a KFC ínycsiklandó története

Veled is előfordult már, hogy sorozatosan elszúrtad a lehetőségeidet és falakba ütköztél? Ha igen, ne csüggedj, lehet még belőled milliárdos.

Harland Sanders 1890-ben született, már gyermek- és fiatalkora során is a sors az élet keményebb oldalával kínálta meg. Hat éves volt, amikor édesapja elhunyt, és neki kellett főzni a testvéreinek, vigyázni rájuk. Hetedikes volt, amikor otthagyta az iskolát ás elszegődött egy farmra dolgozni.

Tizenhat éves korában belépett a hadseregbe, amihez meghamisította az életkorát, majd egy év múlva dicsérettel szerelt le, és vasúti munkásként helyezkedett el. Sajnos, mivel egy verekedésbe keveredett, erről a munkahelyéről kirúgták. Ez még jól is jöhetett volna, hiszen közben elkezdett jogot hallgatni, így munkahelyét elvesztve minden erejét az egyetemi tanulmányoknak szentelhette volna, de egy újabb verekedés miatt innen is távoznia kellett.

Ezen a ponton valószínűleg inkább indulatkezelési tanácsadásra lett volna szüksége, de a 20. század hajnalán erre nem volt sok lehetőség, így hazaköltözött az édesanyjához, és biztosításokat kezdett árulni; egészen addig, amíg rendbontásért el nem bocsátották. Nem adta fel, sőt, még csak ekkor kezdett igazán ráérezni, hogy merre kell haladnia.

Harland Sanders
Harland SandersFotó / Getty Images

Megállíthatatlan vállalkozó

Ezek után 1920-ban egy kompcéget alapított, feltehetően abban a hitben, hogy ha a saját maga főnöke, akkor senki nem tudja kirúgni. Ezt a céget megpróbálta eladni, hogy lámpagyárat indítson, de a lámpa ötletet, amivel előállt, addigra valaki más már megvalósította. Mire rántott csirkét kezdett árulni, addigra már 40 éves volt. Rá jellemző módon, egyszer még halálos lövöldözésbe is keveredett egy konkurenssel, mielőtt étterme leégett volna a mellette lévő motellal együtt, ami szintén az ő tulajdona volt. Ennek újjáépítésén sokáig dolgozott, de a II. világháború folyamán végleg be kellett zárnia az üzletet.

A háború után sem engedte el álmát, minden áron franchise-t akart csinálni az étterméből. Számtalanszor visszautasították, egészen addig, amíg elő nem állt titkos receptjével, amit Kentucky Fried Chickennek keresztelt. Innentől a növekedés megállíthatatlan volt, később Sanders 2 millió dollárért adta el (ma 15 millió dollár) a cégét.

KFC
KFCFotó / KFC

90 éves korában hunyt el, ekkor 6000 KFC étterem volt világszerte 48 országban. 2013-ban ez a szám már 18 ezer volt 118 országban, és arcképe ma is fontos része a márkának.