J. K. Rowling a világ egyik legsikeresebb írója, aki nehéz körülmények között kezdte pályáját

A világ egyik legjobban ünnepelt írója, akinek könyvei által gyerekek ezrei szerettették meg az olvasást, manapság pedig felnőttek hadából csinál újra gyereket. Valószínűleg már rég kitaláltad, J. K. Rowlingról lesz szó.

A híres író Joanne Rowling néven született, 1965-ben, mérnök és tudós szülők gyermekeként. Szülei először a King's Cross állomáson találkoztak, ez a Harry Potter-könyvek rajongóinak ismerős lehet, hiszen innen indulnak a Roxfort tanulói varázslatos útjukra.

Nem Harry volt az első

Rowling már gyerekkorában is szeretett történeteket írni, amelyekkel a húgát szórakoztatta. Az írás iránti szeretete innentől végigkísérte az életét. Fiatal korában olvasta először Jessica Mitford önéletrajzát, ami után az író lett a fiatal lány hősnője.

Ez az időszak nem volt számára felhőtlen. Anyját sclerosis multiplex betegséggel diagnosztizálták, apjával eltávolodtak, akivel a mai napig nem beszél. Bevallása szerint Hermione Granger karakterét ekkori önmagáról mintázta.

Rowling bevallása szerint Hermione Granger karakterét ekkori önmagáról mintázta.
Rowling bevallása szerint Hermione Granger karakterét ekkori önmagáról mintázta.Fotó / GettyImages

Az élet inspirálta

Feltűnhetett, hogy Rowling élete sokszor megjelenik a Harry Potter-könyvekben. Dumbledore karakterét is általános iskolai igazgatójáról mintázta. Sajnos Harry gyásza is valós érzelmeken alapul, ugyanis édesanyja 1990-ben elhunyt, abban az évben, amikor elkezdett dolgozni a Harry Potter-könyveken.

Bántalmazásból a siker felé

1992-ben, Portugáliában ismerte meg férjét, akitől lánya, Isabel született. A házasság csak egy évig tartott, mivel férje bántalmazta az írónőt. Rowling, lányával együtt Skóciába költözött, a húgához közel, ahol az írónőt a depresszió később a hatalmába kerítette.

Ezalatt az idő alatt, 1995-re fejezte be a Harry Potter kéziratát, amit 12 kiadó visszautasított, majd egy év után a Bloomsbury elfogadta. Hogy miért? Mert az igazgató nyolcéves kislánya imádta a könyvet.

Először a Harry Potter kéziratát 12 kiadó utasította vissza, majd egy év után a Bloomsbury fogadta el.
Először a Harry Potter kéziratát 12 kiadó utasította vissza, majd egy év után a Bloomsbury fogadta el.Fotó / GettyImages

Azóta kiderült, hogy ezzel nem volt egyedül, a kiadás után gyerekek ezrei, majd millió követték a példáját. Valahogy így érte utol a megérdemelt siker J. K. Rowlingot, 31 éves korában. A többi pedig már történelem!