Karrier körkép a turizmusban - videó

Pályaválasztás előtt állsz vagy éppen szakmát váltanál? A Magyar Turisztikai Ügynökség kisfilmjei és új weboldala betekintést adnak egy-egy szakma rejtelmeibe, és abba, hogy mivel is foglalkozik például egy sommelier, egy barista, vagy egy séf.

Már többször is beszámoltunk nektek arról, hogy a gazdaságtudományi képzési terület egyik legnépszerűbb szakja a turizmus-vendéglátás, mely az idei felvételi adatok szerint is benne van a TOP10-ben. Az alapszakon tanulni és az ágazatban dolgozni azonban nem ugyanaz.

Azt, hogy milyen színes, változatos, és akár lenyűgöző területeken és szakmákban dolgozhat, aki ezt a pályát választja, most megtudhatod a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából.

Az MTÜ kampánya során 7 szakmát ismerhetsz meg közelebbről az alábbi videók formájában

 • barista
 • cukrász
 • felszolgáló
 • séf
 • recepciós
 • sommelier
 • concierge

 

 

A bemutató filmekben olyan ismert és neves szakemberek mesélnek munkájukról, mint Szik Mátyás sommelier, vagy épp Veres István séf.

Ezek a videók segítenek neked abban, hogy megismerd, milyen karrierút várhat rád, ha a turizmus-vendéglátás felé vennéd az irányt. Tippeket találsz arra is, hogyan válhatsz sikeressé, hogyan léphetsz előre az adott szakmában.

A pályaválasztást megkönnyítheti a karrieraturizmusban.hu weboldal is, ahol további szakmákról is szerepelnek bemutatók. Megtudhatod, hogy:

 • milyen szakmák vannak a turizmus-vendéglátás területén, mindegyikről részletes leírást találsz,
 • milyen lehetőségek és pozíciók várnak rád az adott területen,
 • milyenek a hétköznapjai az adott területen tevékenykedőknek,
 • milyen kompetenciákra van szükséged az adott munka elvégzéséhez,
 • és milyen szakmai megmérettetéseken vehetsz részt.

Még többre vagy kíváncsi?

Töltsd le a szakmanépszerűsítő kiadványt, amely bemutatja a lehetséges karrierutakat a turizmus és vendéglátás területén. A kiadvány útmutatóul szolgál a számodra legtökéletesebb szakma kiválasztásához.

Hittünk abban, hogy nemsokára eljön ez az idő

A koronavírus-járvány a gazdaságra is jelentős hatással volt, főként a turizmus-vendéglátásban dolgozó szakemberekre. Szerencsére lassan visszatér az életünk a megszokott kerékvágásba, újranyitnak az éttermek, szállodák, kávézók. Az MTÜ imázsfilmjében a szakma ismert és elismert személyei arról beszélnek, hogy ez a váratlan helyzet korábban ismeretlen kihívások elé állította őket is, ám mindvégig hittek abban ami most végre valósággá vált, hogy a vendéglátásban dolgozók újra fogadhatják vendégeiket, és a szállodák ismét megtelhetnek élettel.

Az imázsfilmben a szakma olyan ismert személyiségei szerepelnek, mint Széll Tamás séf, Gianni Annoni étteremtulajdonos, vagy Reviczky Gábor színművész.

 

 

Éljünk a lehetőséggel és támogassuk az ágazat dolgozóit!

A turizmus Magyarországon a gazdaság egyik motorja, mely a GDP 13 százalékát adja.
Ezért jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség, a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. Az MTÜ legfontosabb célja, hogy növelje Magyarország mint úti cél versenyképességét, és aktívan hozzájáruljon ahhoz, hogy az ország még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon a külföldi és belföldi turisták, valamint üzleti utazók számára.