Így ne menj SOHA állásinterjúra!

Állásinterjú: a szó hallatán még a témában jártas jobhoppereknek is összeszorulhat a gyomra. A többség számára kényelmetlen helyzetet jelent idegen emberek előtt stand upolni arról, hogy miért ő a legalkalmasabb jelölt az adott pozíció betöltésére. Ráadásul ott az a tény is, hogy egy meghallgatás simán döntő befolyással bírhat akár az egész életedre is. Adunk néhány tippet, hogy ne rémálomként éld meg a következőt, és az interjúztató se kívánjon téged a pokolba!

Tulajdonképpen szinte mindegy is, milyen munkát szeretnél végezni, valamilyen formában találkozni fogsz állásinterjúval. Lehet, hogy online; lehet, hogy személyesen; az is lehet, hogy csak telefonon. Vannak hibák, amikbe bármelyik platformon bele lehet szaladni. Megpróbáljuk megelőzni őket!

Fortó / Shutterstock

Ahogy a csillag megy az égen...

Ne légy pontatlan! Azt szokták mondani, a pontosság, a királyok udvariassága, a tisztelet királya. Fontos kiemelni, hogy a pontosság nem egyenlő a fél órával korábbi érkezéssel – az is ugyanolyan rosszul néz ki, mint egy esetleges késés. Ha személyes interjúra vársz, inkább időzz kicsit a környéken, ne toporogj a recepción!

Az információ érték

Ne légy vakon! Nézz utána, hová jelentkezel!

Ha képben vagy az ügyfelekkel, a munkáltatóval, a feladatokkal, releváns információkat adhatsz magadról az interjún. Hidd el, látni és értékelni fogják, hogy tájékozódtál, mielőtt döntöttél.

Nyugi, csak az igazat!

Ne izgulj és ne hazudj!

Senki sem fogja elvárni tőled, hogy rögtön az első napodon váltsd meg a világot. Ezzel légy tisztában, és ne kezdj kamuzni mindenfélét, hogy meggyőzd a másik felet! A betanulás folyamatnál sokkal rosszabb lesz, amikor élesben elvárnak majd valamit, amit behazudtál a felvételin...

Matek

Soha ne mondj pontos összeget a fizetési igényeidre! Előbb tájékozódj, mi a realitás az adott pozícióban, majd ezek alapján határozz meg egy egészséges "-tól, -ig" összeget. Ne szerénykedj, mert elkönyvelnek olcsó kategóriás munkaerőnek, de a túl sokat sem szabad bedobni, mert az már érv lehet ellened.

És még néhány tipp:

  • Ne rágózz!
  • Ne politizálj!
  • Ne nevess hangosan!
  • Ne told túl a viccelődést!
  • Ne ásítozz látványosan!
  • Ne lóbáld a lábad!
  • Ne tedd a táskád az asztalra!