Két dolog, amit ha nem tartasz szem előtt, nem lehetsz sikeres

Tudjuk, nem hangzik túl jól, sőt, nyomást is helyez rád, ha leírjuk, a pályaválasztás bizony hatással van arra, hogy sikeres leszel-e a nagybetűs életben. Van viszont két tényező, ami mindent felülírhat. Két tényező, amit ha nem tudsz elsajátítani, alkalmazni, hiába hoztál – látszólag – jó döntést.

A siker tervezhető — a praktikus tudás lélektani könyve - ez a címe annak a könyvnek, amelyben Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus a sikerről egy kicsit másképp beszél, mint azt a hagyományos „sikerkönyvek" teszik.

Mint mondja, a jó pályaválasztás, mint a sikerünk egyik sarokköve, az egyik legfontosabb döntés az életünkben.

Szerinte a siker tervezhető, feltéve, ha a sikert nem az elcsépelt, elinflált értelemben értelmezzük.

Forrás: Shutterstock.com

Alkalmazkodj!

Azt szokták mondani, olyan pályát ajánlott választani, ami "rugalmas", alkalmazkodik a változásokhoz.

Nem biztos, hogy ami ma hasznos, a jövőben is az lesz, ezért óvatosan kell bánni a trendekkel.

Olyan tudást érdemes elsajátítani, ami jól beforgatható bármi másra. A pályaválasztás valójában nem arról szól, hol fogok dolgozni, hanem egyfajta szemléletet ad: hogyan fogom látni a világot és az életet. Pályát bármikor lehet módosítani, de szakmai alapidentitást nem.

Tanulj meg tanulni!

A mai fiatalabb generációk sokkal több helyen dolgoznak, mint a korábbiak. Más cégkultúrához, más szervezeti struktúrához és szellemiséghez kell alkalmazkodniuk. Ha erős az elköteleződés a szakma iránt, akkor ezt könnyedén meg lehet tenni. Ugyanakkor a tudás napi szinten évül el, újra és újra újat kell tanulni szinte minden szakmában. Az élethosszig tartó tanulás így is értelmezhető.

Lényegében tanulni kell megtanulni.