Irodai etikett: 3 dolog, amit semmiképp ne tégy

Amikor fiatalon először kell irodai környezetben helytállnunk, azt gondolhatjuk, hogy kisiskolás korunk óta annyi helyen beilleszkedtünk már, ez sem lehet sokkal bonyolultabb. Vannak azonban olyan új szituációk, amelyektől jobb, ha megkíméled magad. Az alábbiakban összeszedtük, milyen szabályokat érdemes észben tartanod.

Fotó / 123RF

Ezt ne tedd:

1. Tartsd meg a privát szférád

Semmi gond, ha vannak munkahelyi barátaid, ha jó a társaság és jól is érzed magad, de érdemes főleg pályafutásod elején a saját sávodban maradni, tenni a dolgod és nem azzal hívni fel magadra a figyelmet, hogy az irodába viszed a magánéleted. Érdemes eleinte felmérni és megszokni a terepet, és csak később azokkal kialakítani közvetlen viszonyt, akikkel valóban barátkozni szeretnél.

2. Ne légy zavaró tényező

Bár egészséges munkahelyi környezetben nem lenne szabad, hogy probléma legyen, ha napközben időnként magánügyben kell telefonálnod, intézkedned, mégis jobb, ha diszkréten teszed.

Ne telefonálj az asztalodnál, másokat kizökkenthetsz a munkafolyamatból, és egyébként sem kíváncsi senki, mikor mész vérvételre.

Jobb, ha kiszaladsz a folyósóra vagy egy üres tárgyalóba.


3. Ne spamelj

Ha egy többszáz kollégát érintő emailen nyomsz félre a „válasz" és a „válasz mindenkinek" gombok között, önmagában nem tragédia, de az komolyabb zavaró tényező, amikor ezt a hibát harmincan követik el. Igyekezz azok közé tartozni, akik értik a különbséget a két gomb között. Emaileidet is fogalmazd meg a lehető legtömörebben.

Kőszegi Anna