Pénzt vagy életet? – Az egyetem melletti munkavállalás menedzselése

Nem is olyan régen egy egyetemi órán azt a kérdést szegezték a csoportomnak, hogy hogyan lehetséges, hogy nem mozog mindenki otthonosan a legfrissebb szakirodalmak és tudományos eredmények között, mikor egyetlen dolgunk van: a tanulás. Az oktató rettentő meglepettnek tűnt, mikor kiderült, hogy csaknem a csoport háromnegyede dolgozik legalább egy helyen amellett, hogy egyetemre jár.

Az indokok változatosak, hiszen valaki elsősorban anyagi okokból kényszerül erre a megoldásra, mások azonban idejekorán szeretnék építeni karrierjüket és kapcsolatrendszerüket, vagy éppen függetlenedni szeretnének szüleiktől. A végeredmény azonban ugyanaz: az ember kötéltáncosként próbál egyensúlyozni az elvárások között – anélkül, hogy a mélybe zuhanna.

Minden helyzet más, így univerzális megoldásot mi sem kínálunk számodra.

Amennyiben hasonló problémával küzdesz, a következő 3+1 szempont segítségével talán könnyebben elérheted a vágyott egyensúlyi állapotot – ugyanis bármit sugall a mindenki által jól ismert mém, nem csak "kettőt választhatsz".

Fotó / 123RF

1. Rendszer

Bármennyire is idegenkedsz esetleg a korlátoktól, bizonyos szintű rendszerezettségre szükséged lesz, ha minden téren szeretnél jól teljesíteni. Az órarended valószínűleg kötött, ha ezen kívül van valami állandó elfoglaltságod, azt is fixáld (akár a telefonod naptárában vagy papíron), és csak ezután tervezz a munkáddal és a szabadidőd eltöltésével. Hamar bele lehet jönni, ne aggódj!

2. Rugalmasság

Talán most azt gondolod, hogy ez ellentmond az előző pontnak, de nemsokára rájössz, hogy koránt sincs így. A tervezés során mindig hagyj egy kevés „üresjáratot" arra a célra, hogy kifújd magad vagy legyen egy kis plusz időd, ha valamivel megcsúsznál.

3. Reflexió

Teljesen rendben van, ha néha nem a terv szerint alakulnak a dolgok! Ilyenkor gondold át, mi lehetett a probléma, hogyan lehetett volna elkerülni, és hogyan befolyásolja ez a jövőben az életed szervezését.

Ne legyél túl szigorú magadhoz, és merj nemet mondani, ha úgy érzed, túlterhelt vagy!

+1. Relax

A kötelességeink mellett hajlamosak vagyunk elfeledkezni a pihenésről és a testi-lelki szükségleteinkről. Ne tedd! Pihenés nélkül kevésbé vagy hatékony, a káros hosszú távú egészségügyi hatásokról nem is beszélve. Ugyanilyen fontos az is, hogy megéld az érzelmeidet – legyenek pozitívak vagy negatívak –, és hogy levezesd a stresszt akár egy jó koncert vagy egy kiadós edzés formájában.

Buzás Boglárka