Gondolkodj vállalkozásban!

Vajon tényleg egyre kevesebb fiatal gondolkodik azon, hogy saját vállalkozásba kezdjen vagy átvegye a családi üzlet irányítását? Erről beszél Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektorhelyettese a Reaktor.hu munkatársának.

Elmondása szerint a fiatalok körében menőnek, népszerűnek számít a vállakozásalapításról beszélni, azonban a vállalkozóvá válás nem vált divattá.

De ennek milyen következményei lehetnek?

Radácsi László szerint ha nincsenek új vállalkozások, akik saját innovatív ötlettel törnek be a piacra, akkor egy idő után a gazdaság lelassul és megszűnik a továbbfejlődése. A vállalkozási kedv alacsony értékét mutatja be a GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey) nemzetközi kutatási rendszer is, melynek mintavétele a világ több országában, kétévente történik. Magyarországon ez a szám igen alacsony.

A felsőoktatásban lévő hallgatók, a generációk elitjei folyamatosan 5-8 százalék közötti arányban mondják csak azt, hogy egyáltalán el tudják képzelni, hogy végzés után vállalkozzanak, azonban ennek csak töredéke az, aki valójában bele is vág.

 

Vajon tényleg egyre kevesebb fiatal gondolkodik azon, hogy saját vállalkozásba kezdjen vagy átvegye a családi üzlet irányítását?
Vajon tényleg egyre kevesebb fiatal gondolkodik azon, hogy saját vállalkozásba kezdjen vagy átvegye a családi üzlet irányítását?Fotó / Unsplash

A vállalkozások népszerűsítésére és azok elindításában fontos szerepet játszik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ), mely a fiatal magyarországi vállalkozók és vállalkozókedvű fiatalok közössége és hivatalosan elismert érdekképviseleti szerve az Európai Unióban. Független fórumként fogja össze és segíti a következő vállalkozói generációt.

Ennek céljaként idén is megrendezésre kerül a Fiatal vállalkozók hete elnevezésű program november 19-20 között online stream formában. A rendezvény igen sokszínű témákat fog érinteni, a divattól kezdve egészen az űrkutatásig.

Az esemény műsorvezetője Gundel Takács Gábor lesz, így a jókedv és a frappáns felvezetések garantáltan nem maradnak el.

De hogy kik is lesznek azok az előadók, akik saját szakmai tapasztalataikról számolnak be, azt itt láthatjátok.

Mint ahogy azt már több cikkünkben is bemutattuk, akár a legbanálisabb ötletekből is születhetnek óriási sikerek. Tehát merj belevágni, mert inkább azt mondd, hogy "legalább megpróbáltam", mint azt hogy "megbántam, hogy nem tettem meg".