Az igazi álommeló: legyél hivatásos alvó 4 millió forintért

Ha úgy érzed, egész nap ki sem kelnél az ágyból, ezt a munkát neked találták ki. A NASA-val is együtt dolgozó Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) nem mindennapi állást hirdet, amihez nem kell extrém kritériumoknak megfelelni, csak belevalónak lenni.

Az egyik legérdekesebb munka az úgynevezett "ágynyugalom-tanulmány" kutatás, melyhez évek óta keresik azokat a jelentkezőket, akik hajlandóak két teljes hónapon át feküdni egy különleges ágyon. A fizetés a két hónapos munkáért (és az egy hónapos rehabilitációért) 11.000 euró, amely kb. négymillió forintnak felel meg.

Feladatok

Bár ez elsőre vonzó ajánlatnak tűnhet, azonban a 60 napnyi kutatás során a jelentkezőnek tilos az ágyat elhagynia. Ennie, innia és tisztálkodnia is fekvő helyzetben kell. Ezen kívül a két hónap leteltével további 30 napnyi rehabilitációra is szüksége van a résztvevőnek, hiszen ennyi fekve töltött idő után az izmok leépülnek és a járást is újra kell tanulni.

A kutatás a súlytalanság emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálja, melyhez a súlytalansági asszisztensnek két hónapon keresztül kell állandóan feküdnie. Az ágyat enyhén megdöntik, hogy a jelentkező lába végig magasabban legyen. Erre azért van szükség, mivel ez a testhelyzet okoz leginkább a súlytalansághoz hasonló következményeket. Az ágyat bizonyos időközönként meg is forgatják, hogy szimulálni tudják az űrutazás során előforduló centrifugális hatásokat is.

Fotó / DLR

Elvárások

Mivel a kutatás a Kölnben folyik, így fontos a folyékony német nyelvtudás. Habár szakmai elvárás nincs, bizonyos egészségügyi kritériumoknak is meg kell felelniük a jelentkezőknek, ezeket részletesen felsorolják weboldalukon.

A következő periódus 2021-ben indul, melyhez 24 bevállalós jelentkezőt várnak. A tapasztalatok segítségével a tudósok olyan megoldásokat találhatnak, amelyekkel a jövőben még kényelmesebben és biztonságosabban utazhatunk a világűrbe.

Bolyki Veronika