Agyadra megy az otthon ülés? 3 tipp a produktív home office rutinhoz

A kialakult helyzetben sajnos arra kényszerültünk, hogy napunk nagy részét otthon töltsük, hiszen az iskolák, kávézók és könyvtárak zárva vannak. Most különösen fontos, hogy ne hanyagoljuk el magunkat és átalakítsuk bevált rutinunkat a produktív munkavégzés érdekében.

1. Tipp: A megfelelő környezet kialakítása

A home office könnyűvé teszi, hogy ébredés után szimplán az ágyba húzzuk a laptopunkat, és nekikezdjünk a napi feladatok áradatának. Vannak persze olyan napok, amikor nincs többre energiánk, de ez a módszer hosszútávon nem optimális.

Mivel az egész napot otthon töltjük, fontos térben elkülöníteni a különböző tevékenységeinket. Ha tehetjük, jelöljünk ki egy helyet, ahol kizárólag munkával vagy tanulással foglalkozunk. Ez segít az agyunknak kialakítani a produktivitás és az erre kijelölt légtér közötti kapcsolatot. Azáltal, hogy fizikailag is elkülönítjük a napi rutinunk különböző fázisait, nem lesz olyan érzésünk, hogy egész nap csak az ágyban feküdtünk.

2. Tipp: Tiszta környezet, tiszta elme

Ha kijelöltük a produktív terünket, alkalmassá kell tenni a munkavégzéshez. A zsúfolt, hangos környezet tele van zavaró tényezőkkel, melyek elterelik a figyelmünket, és megnehezítik a koncentrációt. Az ideális hely csendes, világos és letisztult, ahol kényelmesen elfér minden, amire szükséged van.

Agyadra megy az otthon ülés? Próbáld ki ezeket a tippeket!
Agyadra megy az otthon ülés? Próbáld ki ezeket a tippeket!Fotó / 123RF

3. Tipp: Tartsd meg bevált szokásaidat!

Attól még, hogy otthonról dolgozol, nem kell feladnod a mindennapi rutinod. Kelj időben, és szánj csupán egy fél órát a reggeledre, hogy ne rögtön munkával induljon a nap. Mindenképpen öltözz át a pizsamádból, hiszen ezt az öltözetet az agyad alvással asszociálja, így kevésbé lesz produktív. Adj struktúrát minden napnak, előre tervezd meg, mikor dolgozol, mikor étkezel, mikor pihensz, így nem fog magával ragadni a kilátástalanság érzete.

+1. Tipp: A mindennapi örömök fontossága

Egy kimerítő nap után ne felejtkezz meg magadról sem! Minden nap tegyél valamit, ami örömmel tölt el. Lehet ez egészen kicsi tevékenység, mint a reggeli kávékészítés, filmnézés, vagy egy finom vacsora elkészítése. Fontos az is, hogy , akár csak egy pár perces levegőzés erejére, hiszen ez átmozgat, a friss levegő és a napfény pedig jót tesz az elmének és a léleknek is. Bár apróságnak tűnnek, de ezek a dolgok segítenek megőrizni a boldogságunkat ebben a nehezebb időszakban.

Csesznok Flóra