Az alapfizetés mindennél fontosabb

Drasztikusan megugrott a magasabb alapbér iránti igény- derül ki egy friss hazai felmérésből. A pandémia miatt alapvető igényeink és elvárásaink is átalakultak, a munkahelyválasztási preferenciák TOP listája megdöbbentő eredményt hozott.

A PwC Magyarország már negyedik alkalommal mérte fel az itthoni munkahelyválasztási szempontokat, de az idei évben további tíz európai ország is részt vett a kutatásban. A tanulmányozás során 16 évnél idősebb tanulókat, hallgatókat és munkavállalókat kérdeztek meg. Magyarországon közel 35 ezer válaszadó 35 százaléka felsőoktatásban, míg 14 százalékuk középiskolában tanul, 50 százalékuk pedig dolgozik.

Ez alapján 2020-ban a 16-28 éves korosztálynál az alábbi szempontok voltak a legfontosabbak munkahelyválasztás kapcsán:

 1. Alapbér
 2. Rugalmas munkarend és munkaidő
 3. Kiszámítható időbeosztás
 4. Közvetlen munkatársak
 5. Érdekes, kihívást jelentő munka
 6. Túlórakifizetés
 7. Közvetlen felettes vezetői stílusa

A tavalyi évhez képest új elemként került fel a listára a felsőfokú tanulmányok támogatása (10.hely) és a munkahely biztonsága is (12.hely).

Ugyanakkor a 28 év felettiek válaszai alapján:

 • az alapfizetés és a rugalmas munkaidő még kiemeltebb figyelmet kap,
 • nekik fontos a közvetlen felettes vezetői stílusa,
 • a valós teljesítményen alapuló előmenetel
 • a távmunka lehetősége,
 • a munkahely biztonsága,
 • cafeteria és bónusz

A korosztályok közötti differenciák alapján evidens, hogy az idősebbek szakértelme és gyakorlata máshogy formálja a szempontokat, hiszen ők már tudják, mennyire fontos például egy jó vezető a mindennapokban, vagy, hogy a meglévő juttatásokkal hogyan tudnak gazdálkodni. Érthető ugyanakkor az is, hogy a fiatalabbak még előrébb helyezik a közvetlen munkatársakat és a tanulmányok támogatását is. Más élethelyzetükből adódóan nem is várható el, hogy megegyezzenek az igények a különböző korcsoportoknál.

Drasztikusan megugrott a magasabb alapbér iránti igény.
Drasztikusan megugrott a magasabb alapbér iránti igény.Fotó / 123RF

Figyelemre méltó, hogy az alapbér jelentősége mindenhol az első helyre ugrott, ami a kialakult járványügyi helyzetben érthető is, nagyobb biztonságra vágyunk, mint eddig bármikor.

A Legvonzóbb munkahelyi díj összesített első helyezettje az Audi Hungária lett, de felkerült a listára például a MOL, a Coca-Cola, az OTP Bank, a Lidl és a Telecom is.

Magyar Krisztina