Sorsfordító évek következnek

Példátlan utat jár be 2020-ban a magyar munkaerőpiac. A tavaszi elbocsátások után ősszel már létszámhiánnyal küzdött a termelő szektor, és csak jósolni lehet, hogy mi következik ez után. Mely cégeknek van esélye a túlélésre és mire számíthatnak a munkavállalók?

A pandémiát követő kilábalásban kulcsfontosságú szerepe lesz az ipar teljesítményének, így komoly harcok lesznek a tapasztalt, megbízható munkaerőért. A jövőt egyébként is majdnem minden iparágban a hullámzó krízisek határozzák majd meg, ez a koronavírus-járvánnyal tulajdonképpen csak felerősödött. Ezek alapján már most látszik, hogy kizárólag azok cégek lesznek képesek életben maradni, akik rugalmasan reagálnak az extrém és hirtelen jövő változásokra.

A gazdasági visszaesés utáni kilábalásA tavaszi kényszerű létszámleépítések következtében jelentős hanyatlás volt megfigyelhető a hazai cégek eredményei tekintetében. A nyári fellélegzés után azonban gyorsan tapasztalható volt, hogy a vállalatok a termelési szintek közel 90 százalékán működtek és ezzel párhuzamosan megjelent újra a munkaerőhiány is.

A vendéglátásból és turizmusból kiesett alkalmazottak viszont nem képesek pótolni a tapasztalt kék galléros szakembereket, ami azt jelenti, hogy megindult a külföldi toborzás is. Ennek a létszámnak a helyreállása azonban jóval több időt vesz igénybe, mint arra első körben számítani lehetett. A vállalatok kiemelten flexibilis toborzásra kell készüljenek ahhoz, hogy megfelelő ütemben tudjanak visszakapaszkodni korábbi termelési szintjükre.

Csak azok cégek lesznek képesek életben maradni, akik rugalmasan reagálnak az extrém és hirtelen jövő változásokra.
Csak azok cégek lesznek képesek életben maradni, akik rugalmasan reagálnak az extrém és hirtelen jövő változásokra.Fotó / 123RF

A szakmunkások megszerzése most még fontosabb, mint valahaA WHC csoport szerint (amely Magyarország egyik dinamikusan fejlődő HR szolgáltatásokra specializálódott vállalkozása), a kék galléros toborzással foglalkozó szakembereknek és cégvezetőknek jelentős kihívással kell megküzdeniük az elkövetkező időkben, hiszen a legjobb jelöltek megszerzése most minden eddiginél jelentősebb stratégiai kérdéssé vált.

A fejvadászat és a munkaerő kölcsönzés felértékelődött, ráadásul fejleszteni kell a digitális toborzási eszközöket, innovatív technológiákat, közösségi médiát. Ezek az eszközök már nem csak a szellemi foglalkoztatottaknál, hanem a kék gallérosoknál is gyakorlatilag kötelező elvárások.

Új szempontok kerülnek előtérbeBár a szakmunkások növekvő elvárásai egyre inkább hasonlóak, mint fehér galléros társaiké, egy bizonyos szintnél ez nem vihető tovább. A fizikai munkát végzők számára ugyanis kivitelezhetetlen például a home office, a rugalmas munkaidő, vagy a céges laptop használata is; noha ezek nem is feltétlenül szükségesek az általuk végzett munkakörhöz. Kötetlenebb munkavégzési feltételekre vágynak, még akkor is, ha tudják, hogy ez számukra nem igazán opció.

Mindazonáltal a cégek részéről elengedhetetlen az együttműködő és értékalapú vezetés, mert ebben a közegben egyre inkább felértékelődik a munkavállalók tudása. A vállalatoknak a bukás elkerülése érdekében tehát gyorsan és rendkívül rugalmasan kell reagálniuk a változásokra.

Magyar Krisztina