Ezekre figyelj, ha kezdő mérnök vagy

Mindegy, hogy szakmai gyakorlatra mész, vagy már végeztél és pályakezdőként szeretnél elhelyezkedni! Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, amit érdemes megfontolnod, ha mérnöknek készülsz!

Első körben fontos tisztázni, hogy az alábbi ajánlások nem HR oldalról érkeznek, mert ilyen jellegű gyűjteményből már sok fellelhető. Mi most kimondottan olyan dolgokra szeretnénk felhívni a figyelmedet, amik tapasztalatból, mérnöki, szakmai vezetői szemmel születtek.

1. Egy jó önéletrajz

  • Ne legyen több egy oldalnál, senki nem szereti, ha teleírod olyanokkal, amik csak a mennyiségét növelik, de a tartalmát nem. Egy mérnök kevésbé foglalkozik a külalaki elvárásokkal, inkább legyen egyértelmű, címszavakban elkészített. Nem várják el, hogy a CV-d tele legyen kompetenciákkal, hiszen kezdő vagy.
  • Windows és Office hozzáértésedet hagyd ki a felsorolásból. Ezek az ismeretek nem számítanak különlegesnek, mindenki ért hozzá, főleg műszaki irányvonalon. Ez kicsit olyan, mintha beleírnád, hogy tudsz írni-olvasni.
  • Tüntesd fel, hol és mikor érettségiztél; látszódjon, mióta tanulsz az egyetemen! Nem gond ugyanis, ha valamennyit csúszol a félévekkel, de tudd elmondani, hogy melyik tárgy és miben okozott nehézséget.

2. Nyelvtudásról őszintén

Fel lehet tüntetni, hogy nyelveket tanultál, de mindenképp jelezd, hogy melyiket, milyen szinten ismered. Társalgási szintre már csak olyat írj, amin meg is tudsz szólalni. Igen, rá fognak kérdezni, mivel ebben a munkakörben sokszor nélkülözhetetlen. Nem kell hibátlanul mennie. Egy interjú viszonylag kiszámítható, készülj rá: mesélj magadról, a szakmádról, mi érdekel, mik a hobbijaid. Ha beleírsz 3 nyelvet és utána csak annyit tudsz mondani, hogy „no speak german", az nagyon lehangoló. Legyen legalább egy idegen nyelv (sok esetben az angol kell leginkább), aminél nem jössz zavarba.

3. Legyen világos, hogy miket csinálsz, mi érdekel igazán

Lényeges, hogy készülj egyértelmű válasszal arra is, ha megkérdezik, mi a kedvenc tárgyad és mit szeretsz benne. Mérnöki vonalon kimondottan közkedvelt ez a kérdés, mert sok tantárgy esetében jól definiálható, hogy később mit szeretnél kezdeni vele. Szimpatikussá tesz, ha tudsz beszélni arról is, hogy miket csináltál a szakmádhoz kapcsolódóan, a kötelezőkön kívül. Tanulmányi verseny, Tudományos Diákkör, bármilyen szabadidős hobby, ami ehhez köthető.

Szimpatikussá tesz, ha tudsz beszélni arról is, hogy miket csináltál a szakmádhoz kapcsolódóan, a kötelezőkön kívül.
Szimpatikussá tesz, ha tudsz beszélni arról is, hogy miket csináltál a szakmádhoz kapcsolódóan, a kötelezőkön kívül.Fotó / 123RF

4. Nem a szakmai tudás a legfontosabb

Azt megtanulod az egyetemen és majd élesben a munkahelyen. Nem a tapasztalatot várják el, hanem a nyitottságot, a problémamegoldó készséget és a tanulni vágyás szándékát.

Mérnöki pályán ugyanis ezekre lesz a legnagyobb szükséged.