Home vagy office? A távmunka előnyei és hátrányai

A koronavírus-járvány drasztikus változásokat hozott mindenki életébe. Az embereknek alkalmazkodniuk kell a rendkívüli, új nehézségekhez, amelyek a vírus megjelenésével járnak. A home office jelentette az egyik legjobb megoldást a munkahelyek megmentésére és az emberek egészségének megőrzésére.

A koronavírus hatására számos vállalat rákényszerült arra, hogy átálljon az otthoni foglalkoztatásra. Sok vállalatnál már a vírus megjelenése előtt is létezett a home office jelensége, köszönhetően azoknak az előnyöknek, amelyeket a távmunka a foglalkoztatók és a munkavállalók számára egyaránt nyújt.

Bár az otthon környezete nyugtató hatású,  több zavaró tényező lehet, amely elvonhatja a figyelmünket
Bár az otthon környezete nyugtató hatású,  több zavaró tényező lehet, amely elvonhatja a figyelmünketFotó / Pexels

Könnyebben összeegyeztethető a magánélet és a munka, rugalmasabb az időbeosztás, kevesebb a stressz, nem emészt fel felesleges időt az utazás, és a szabadidő is jobban tervezhető.

A környezeti hatások is segítik a munkavégzés hatékonyságát, ezért az otthon biztonsága nagyban hozzájárul, hogy a feladatunkat eredményesebben végezhessük el.

A távmunkának azonban rengeteg negatívuma is akad, amelyek megnehezítik az alkalmazottak életét. Nehézséget jelent például a személyes kapcsolatok hiánya, amelyek nélkül a munka is időigényesebbé, olykor unalmasabbá válhat.

A home office során a munkaidő és a szabadidő akarva-akaratlanul összemosódik.

Bár az otthon környezete nyugtató hatású, mégis több zavaró tényező lehet, amely elvonhatja a figyelmünket. Az otthoni irodát nehéz kényelmes munkahellyé berendezni, hiszen nem feltétlenül állnak rendelkezésünkre az ehhez szükséges eszközök. Sajnos a távmunka főként a szellemi munkavégzés esetén jöhet szóba, a fizikai munkákat legtöbbször nem lehet az otthon melegéből elvégezni.

A home office a pandémia elmúltával valószínűleg nagyobb szerepet fog játszani a munka világában, mint azt korábban elképzelhetőnek tartottuk.
A home office a pandémia elmúltával valószínűleg nagyobb szerepet fog játszani a munka világában, mint azt korábban elképzelhetőnek tartottuk.Fotó / Pexels

Szerencsére a sok negatívumra találhatunk megoldást

  • A legfontosabb, hogy szét tudjuk választani a munkát és a szabadidőt. A jó időmenedzsment az alapja a hatékonyságnak.
  • Tervezzük meg előre a munkaidőnket, szüneteinket, ahogyan azt munkahelyünkön is megszokhattuk, így könnyebben tudunk alkalmazkodni az új rendszerhez.
  • Fontos a kijelölt dolgozószoba átalakítása is. A természetes fény és a friss levegő segítenek energikusabbnak maradni, a figyelmünket pedig könnyebben fókuszáljuk a feladatunkra, ha rendet teszünk magunk körül és lehetőség szerint megszüntetjük az erős ingereket.

A járvány megmutatta, hogy a legkilátástalanabb helyzetekben is meg tudjuk találni a megoldásokat. A tapasztalatokat felhasználva a home office a pandémia elmúltával valószínűleg nagyobb szerepet fog játszani a munka világában, mint azt korábban elképzelhetőnek tartottuk.

Ehhez a témához még itt találsz hasznos tippeket.

Bolyik Veronika