Van egy jó ötleted? Bevezetés a startupok világába

A XXI. század, különösen napjaink trendi kifejezésének számít a startup, aminek neve igencsak árulkodó. A fiatalabb generáció többségének általában van némi – vagy éppen egészen kiterjedt – elképzelése a szó tényleges jelentéséről, sokaknak azonban kifejezetten ködös lehet a kifejezés mögötti tartalom. Na, de mi is az a startup?

Az emberi elme végtelen kreativitásának és a fejlett technológia ötvözetének köszönhetően ma már kevés dolog szab gátat az ötletek gyakorlatba ültetésének. A startup maga egy innovatív, kreatív, elsősorban hiánypótló ötlet véghezvitele, legyen az akár egy új közösségi háló (a Facebook is csak egy ötlet volt egykor, mostanra pedig már mindenki ismeri az alkotó nevét) vagy például egy alkalmazás, amelynek segítségével növényeket tudsz házhoz rendelni.

Startupnak leginkább a nemzetközi használatra szánt eszközök nevezhetőek, amelyek valamilyen problémára keresnek újszerű megoldást, esetleg valamelyik mindennapi tevékenységedet könnyítik meg olyan módon, amire eddig sosem gondoltál.

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség milliós tőkére egy startup elindításához.
A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség milliós tőkére egy startup elindításához.Fotó / Pexels

Elsőre minden bizonnyal költséges és ijesztő feladatnak tűnhet egy startup elindítása, és kétségtelenül hozzátartozik a bukás kockázata, viszont egy jó ötlet igazán nagy, sikeres vállalkozássá nőheti ki magát.

Manapság sokan vágynak a saját vállalkozással járó függetlenségre, Magyarországon is egyre divatosabbá válik az alkalmazotti lét helyett saját ötlettel belevágni valami újba.

A közhiedelemmel ellentétben nincs szükség milliós tőkére egy startup elindításához, bizonyos ötletek kivitelezéséhez elég pár százezer forint, sok munka és kitartás.

Végezetül fontos hozzátenni, hogy sosem késő egy ötletet gyakorlatba ültetni, érdemes megfontoltan és felkészülten belevágni, ezzel is kiküszöbölve egy esetleges bukást. Időt adni a gondolat érlelődésének nem ciki, ellenben mindenképpen kifizetődő.

Hegedűs Eszter