Mit nyerhetsz azzal, ha már egyetem mellett is dolgozol?

Hogyan szerezz tapasztalatot úgy, hogy közben egyetemre jársz? Lenne elég időd a suli mellett? Tudnál teljesíteni? Lenne magánéleted? Hogyan érintené ez a társasági életed? Milyen mértékben befolyásolná mindennapjaidat?

Bizonyára ilyen és ezekhez hasonló kérdések jutnak eszedbe akkor, ha az egyetem melletti munkavégzést fontolgatod. A döntés meghozatala előtt fontos azonban az, hogy mérlegelj, pro és kontra érveket gyűjts!

Fotó / 123RF

Mennyi időd van

Először is mindenképp számításba kell venned a választott szakod nehézségét, időigényességét. Olyan esetben, ha egyébként is zsúfolt a heted, enni és aludni sincs időd, éjt nappallá téve tanulsz, akkor biztosra veheted, hogy az álommelódat még nem most kell megszerezned.

Egy nehezebb szak esetén, ha sosincs elég időd, valószínűleg nem jó döntés, ha még egy kötelességet vállalsz.

Mire használod fel az időd

Ha szabadidőd van, viszont szívesebben lógsz a haverjaiddal, bulizol és szórakozol, akkor el kell döntened, mit tartasz igazán fontosnak. Ha a munka csak fáradtságot jelentene számodra, valószínűleg te és a munkaadó sem lenne elégedett teljesítményeddel.

Hol is kezdjük

Abban az esetben, ha van szabadidőd és a tanulmányaid is engedik, előnyös, ha vállalsz valamilyen kezdő, gyakornoki állást. Nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetemi tanulmányaid után mennyire sikeresen találsz munkát, hogyan tudsz elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Mi van, ha nagyon kell a pénz

Sokaknak a diákmunka nem választható opció, hanem létfontosságú bevételforrás. Ebben az esetben nyilván a fizetés a legfőbb szempont, ám ha teheted, ajánlott olyan munkát választani, ami akár minimálisan is, de összefüggésben áll tanulmányaiddal. Nagy hasznát veheted, általa hamarabb juthatsz feljebb a ranglétrán.

A munkahelyeden szerzett tapasztalatnak és az egyetemen kapott tudásnak köszönhetően profi szakember válhat belőled. És ez a profi szakember hálás lesz annak a diáknak, aki nem vesztegette anno az idejét.

Szabó Veronika