Akár a fizetésedről is dönthet: a testbeszéd fontossága

Beszédünk tartalmától elválaszthatatlan az, hogy hogyan adjuk elő magunkat. Gondolj csak bele: végignéznél egy videót, amiben valaki kifejezéstelen arccal beszél monoton hangon? Valószínűleg nem, és ez természetes. A hallott szöveg fontos kísérői a vizuális jelek, amiknek az elsajátítása a jövődre is hatással lehet.

A legalapvetőbb dolgok a legfontosabbakBármilyen helyzetben vagy, a legfontosabb, hogy testbeszéded összhangban legyen az elérni kívánt céloddal. Munkahelyen, egyetemen ez általában mások meggyőzése arról, hogy tudsz valamit; arról, hogy felvegyenek; arról, hogy hallgassanak rád.
Ennek alappillére az, hogy magabiztosnak tűnj. Igen, néha elég, ha csak annak tűnsz, de azt is el kell valahogy hitetned. Az első lépés ehhez az, hogy kihúzod magad, ezzel egyből felhívod magadra a figyelmet, és nem úgy nézel ki, mint aki el akar bújni valami elől.

Bármilyen helyzetben vagy, a legfontosabb, hogy testbeszéded összhangban legyen az elérni kívánt céloddal.
Bármilyen helyzetben vagy, a legfontosabb, hogy testbeszéded összhangban legyen az elérni kívánt céloddal.Fotó / 123RF


Engedd el magadA szervezeted is meg fogja érezni ezt a változást! Főleg, ha időben elkezdesz figyelni rá. Fontos pillanatok előtt lehetőleg ne a telefonod fölé görnyedj, hanem az előtted álló helyzetet gondold át, tudatosítsd magadban, hogy mi a legfontosabb a mondandódban.

Minél kevesebbet kell agyalj a szövegeden, annál könnyebb a testedre és arra figyelni, hogy viselkedéseddel megfelelő helyen hangsúlyozd a mondanivalód.

Persze ahogy semmit az életben, ezt sem szabad túlzásba vinni. Ne szuperhős pózban állj a leendő főnököd elé, hanem nézz a szemébe, légy összeszedett és győzd meg őt (és magadat is) arról, hogy érted a dolgod!

Sófalvi Márton