Segítség, önéletrajzot kell írnom! – Így csináld, ha még nincs szakmai tapasztalatod

Diákként vagy pályakezdőként épp álláshirdetéseket böngészel, és meg is találtad az álommelót? Ekkor meglátod, hogy önéletrajzot is kérnek – csakhogy neked nincs szakmai tapasztalatod. Ráadásul az egyetlen önéletrajz, amit valaha írtál, egy gimis nyelvtanórai házi feladat, amiben az iskolai matekversenyen elért harmadik helyezéseden és azon kívül, hogy szabadidőben szeretsz filmeket nézni, nincs semmi feltüntetve. Hogyan érdemes hát nekikezdeni az önéletrajznak?

Minden szakmai tevékenység jöhet!

Nem kizárólag a szigorú értelemben vett fizetett munka számít tapasztalatnak! Az önéletrajzba bekerülhet a kötelező szakmai gyakorlat, a szervezeteknél végzett önkéntes munka, a szakkollégiumi tevékenység, az általad elnyert ösztöndíjak, a tanulmányi- vagy sportversenyeken elért eredményeid, konferenciákon vagy tréningeken való részvétel, vagy épp egy Erasmus-félév. Ezek ugyanis azt üzenik, függetlenül attól, hogy dolgoztál-e már a szakmádban, hogy a pályafutásod igenis fontos számodra.

Nem kizárólag a szigorú értelemben vett fizetett munka számít tapasztalatnak!
Nem kizárólag a szigorú értelemben vett fizetett munka számít tapasztalatnak!Fotó / 123RF

Tüntesd fel a nem szakmai munkatapasztalataidat is!

Lehet, hogy elsőre nem gondolnád, de az is jól mutat egy önéletrajzban, ha például évek óta egy gyorsétteremben végzel diákmunkát. Egy ilyen tapasztalattal a hátad mögött ugyanis azt közvetíted, hogy türelmes vagy és jól kommunikálsz az emberekkel, ami nagyon sok állás esetén lehet döntő szempont a jelentkezések elbírálásánál. Ugyanakkor maga a tény, hogy a tanulmányaid mellett munkát is vállaltál, szorgalmas és jó teherbírású jelöltként tüntet fel téged.

Mutasd meg a kreativitásod!

Amikor egy állásra sok jelentkezés érkezik, a HR-esek általában egy percnél is kevesebb időt töltenek egy önéletrajz megtekintésével. Ezért az egyik legjobb, amit tehetsz, ha szép külsőbe csomagolod az önéletrajzod tartalmát, hogy első ránézésre is felkeltse az érdeklődést. Sablonok letöltése helyett érdemes kísérletezni valamilyen szöveg- vagy képszerkesztővel, hogy az önéletrajzod egy kreatív és tehetséges munkavállalóról árulkodjon.

Konda Nikolett