A fiatalok a munkahelyen is közösségi élményre vágynak

Hova jelentkezzek? című sorozatunk, segít közelebbről is megismerni egy-egy adott céget, mely alapján könnyebben eligazodhatsz, hogy hova jelentkezz szakmai gyakorlatra, vagy főállásra. Többek között megtudhatjátok, mik az elvárások az egyes szakmákban, kiknek való az adott pálya és melyek egy ideális jelentkező ismérvei.

Első bemutatottunk egy olyan cég, melynek nagy szerepe van a pénzügyek terén. Ha téged is érdekel ez a téma és szeretnél többet megtudni róla, akkor tarts velünk december 14-én első webináriumonkon, ahol arra a kérdésre keressük a válaszokat, hogyan lehet végigcsinálni az egyetemet nagyobb anyagi zökkenők nélkül és, hogy tulajdonképpen az Élet mindig drága?! Most pedig lássuk az interjút!

„A fiatal munkavállalók megtartásának egyik legjobb módja a közösségépítés. Két idegen nyelv tudása egyre jobban felértékelődik a nemzetközi munkaerőpiacon. Az állam adókedvezményekkel támogathatná a külföldi képzést"  – nyilatkozta a Felsőoktatási Rangsornak Maklári István, a Mastercard regionális tanácsadó üzletágának vezetője.

A pandémia jelentősen átalakította a munkaerőpiacot. Az önök üzletágában milyen változásokat tapasztalt?

A Mastercard ügyfelei jellemzően pénzintézetek, kereskedők, állami szervezetek. Speciális helyzetben vagyunk, mert nálunk a járvány ideje alatt is folyamatos a munkaerő-toborzás. Ügyfeleink felismerték, hogy a változó helyzetből előnyt lehet kovácsolni, így nagy szükség van a tanácsadásra. A Mastercard budapesti irodája egész Európa számára végez projekteket, folyamatosan bővíteni kell a csapatot. A pandémia gazdaságra gyakorolt hatásai miatt kezdetben azt gondoltam, hogy nekünk lejt a pálya, egyre több lesz a hozzánk jelentkező. Meglepetésemre azonban az érdeklődők száma a kevésbé aktív időszakok szintjét hozza. Nem reprezentatív minta, inkább személyes benyomások alapján érezzük úgy, hogy sok munkavállaló a jelen helyzetben kockázatosnak ítéli meg a váltást, még akkor is, ha a munkahelyén nehézségek adódnak. Egy ismert, de kevésbé jól teljesítő iparág lehet vonzóbb, mint az ismeretlen, még akkor is, ha ez utóbbi dinamikusan fejlődik.

Szembesülnek munkaerőhiánnyal?

Inkább azt mondanám, hogy vannak folyamatosan betöltetlen pozícióink. Hozzá kell tennem, hogy mi egy nagyon speciális területen dolgozunk, olyan közgazdászokat toborzunk, akik a nemzetközi porondon is megállják a helyüket. A menedzsment-tanácsadás a közgazdászszakma egyik krémje, a közgazdászképzés felső 30 százaléka.

Maklári István
Maklári IstvánFotó / Mediaworks

Milyen különbségeket lát az idősebb és a fiatalabb munkavállalók között?

Általános tapasztalat, hogy a fiatalok szeretnek gyorsan munkahelyet váltani, nehéz őket megtartani. A teljes spektrumon toborzunk, felveszünk friss diplomásokat és 15-20 éves tanácsadói tapasztalatot szerzett öreg rókákat egyaránt. A fiataloknál a mi esetünkben nem jellemző a fluktuáció, a lemorzsolódás éves szinten egy számjegyű. A munkahelyhez való viszony azonban valóban eltérő az idősebb és a fiatalabb generációnál. Az idősebbeknél azt érzem, hogy életciklustól, családi háttértől függően hajlamosabbak arra, hogy ha végeztek a napi feladattal, hazamenjenek. A fiatalabb generációknál erősebb a közösségtudat. Az általunk végzett belső felmérésekből is kitűnik: igényük van arra, hogy a munkaadó szakmai vagy szórakoztató jelleggel segítse a közösségi érzést.

Mi például havonta egyszer összejöveteleket tartunk, amelyeken külső, a közgazdaságtantól akár nagyon eltérő témákról hallgathatnak meg előadásokat az érdeklődők. Van futó- és jógaklub a cégen belül, valamint szervezünk nyelvtanfolyamokat is. Ez utóbbinak megvan az az előnye, hogy a munkavállalóinkat könnyebb Európa-szerte foglalkoztatni. A rendezvényekre és a tanfolyamokra persze eljön az idősebb generáció is, de van egy olyan érzésem, hogy ha holnap megszüntetnénk ezeket, a fiataloknak jobban hiányoznának.

A munkaerőpiaci kereslet-kínálat változása és az életkor hogyan befolyásolja a béreket?

A tanácsadás ilyen szempontból hagyományos iparág, 20 éve dolgozom ezen a pályán, azóta nem volt változás. Viszonylag magas nálunk a fix fizetés, és meghatározott bérkategóriák vannak. Ha átlép valaki a következő szintre, pontosan tudja, hogy mennyit fog keresni és a mellette ülőről is tudja ezt.

Tapasztal-e különbségtevést a munkaerőpiacon férfiak és nők között?

A tanácsadás jellemzően maszkulin iparág, gyors a tempó, sok a munkaóra. Ahogy haladunk felfelé a karrier lépcsőin, egyre kevesebb nő vállalja, tudja vállalni ezeket a terheket. A magyar szabályozás jól működik, ezt nem érzem problémának. Véleményem szerint a rugalmasságot inkább társadalmi szinten kellene javítani.

NÉVJEGY
Maklári István
• 36 éves.
• Közgazdászként végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem) vállalati pénzügyek és e-business szakirányon, MBA-képesítését a Pennsylvania Egyetemen (The Wharton School of the University of Pennsylvania) szerezte meg.
• Korábban az A.T Kearney, valamint a Boston Consulting Group stratégiai tanácsadó cégeknél szerzett tapasztalatot.
• Projektvezetőként csatlakozott a Mastercard tanácsadó csapatához 2013 júliusában, 2015 szeptemberétől szenior projektvezető lett, 2017 óta a regionális tanácsadó csapat vezetője.

Ha kíváncsi vagy, hogy Maklári István szerint mint tudna tenni a magyar állam annak érdekében, hogy a hazai munkaerőpiac rugalmasabb legyen, és hogy van-e valamilyen együttműködésük a felsőoktatási szervezetekkel, azt a 2021-es Felsőoktatási Rangsorból megtudhatod, melyet keress az újságárusoknál vagy rendeld meg innen!