Ahol a fiatalabb generációk tagjait is nagyra becsülik

Hova jelentkezzek? című sorozatunk, segít közelebbről megismerni egy-egy adott céget, mely alapján könnyebben eligazodhatsz, hogy hova jelentkezz szakmai gyakorlatra, vagy főállásra. Többek között megtudhatjátok, mik az elvárások az egyes szakmákban, kiknek való az adott pálya és melyek egy ideális jelentkező ismérvei.
Mai cikkünkben a Sanofi cég HR-igazgatója válaszol ezekre a kérdésekre. Lássuk az interjút!

„A gyógyszeripar szigorúan szabályozott iparág. Az etikus magatartás, a minőségre és biztonságra való törekvés, a megbízhatóság szintén fontos, és ez csak látszólag van ellentmondásban a kreativitással vagy az új megoldások iránti nyitottsággal" – nyilatkozta Molnár Emese a Sanofi HR-igazgatója.

Mit várnak el a céghez belépőktől, azaz az adott szakmaterületen mik az alapvető elvárások képességben, tudásszintben?

A több mint kétezer embert foglalkoztató Sanofi jelenleg nem csupán az orvos- és egészségtudományi területen várja a jelentkezőket, hanem mérnököket, gazdasági, humán, kereskedelmi és marketingszakembereket is keresünk. A három gyártó és egy logisztikai telephelyünk, valamint a kereskedelmi és marketingrészlegünk mellett a nemrég megnyitott szolgáltató központunkban is örömmel fogadjuk a frissdiplomásokat.
Fontos előnyt jelent pályakezdők esetén az angolnyelv-tudás és a tanulmányi idő alatt szerzett szakmai tapasztalat.

Mit gondolnak, kiknek lehet vonzó a Sanofinál dolgozni?

Ipari területre főként a reál és természettudományok – kémia, biológia, fizika, matematika – iránt érdeklődő fiatalokat várjuk. A szolgáltató központban és a menedzsmentterületeken a gazdasági, pénzügyi, társadalomtudományi végzettség a jó ajánlólevél. Olyan munkatársakat keresünk, akik nyitottak a tanulásra, a folyamatos fejlődésre, az újdonságokra, szeretnek és tudnak is önállóan dolgozni.

Nem árt, ha nem riadnak vissza a változásoktól, hiszen ma már minden nagyvállalatnál számolni kell azzal, hogy időről időre új rendszerek, programok, működési mechanizmusok érkeznek. Fontos értéknek tartjuk a jó kommunikációs és prezentációs képességeket, a kreatív szemléletet és a problémakeresés helyett a problémamegoldó mentalitást. Miután a gyógyszeripar szigorúan szabályozott iparág, az etikus magatartás, a minőségre és biztonságra való törekvés, a megbízhatóság szintén fontos, és ez csak látszólag van ellentmondásban a kreativitással vagy az új megoldások iránti nyitottsággal.

Milyen intézményekből érkező pályakezdőket fogadnak leginkább?

Mérnöki, vegyészi, gépészeti területen kiválónak tartjuk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képzéseit, gazdasági-pénzügyi téren pedig a Budapesti Corvinus Egyetemét. Fontos partnerünk a gödöllői Szent István Egyetem, az orvosi egyetemek és a gyógyszerészkarok is országszerte. Az ideális jelölt tud angolul, nincs feltétlenül nyelvvizsgája, hanem zökkenőmentesen ír és kommunikál, emellett legalább fél év erejéig belekóstolt már a munka világába.

Érinti-e és ha igen, hogyan a céget a munkaerőhiány?

Természetesen ez a probléma minket is érint, elsősorban a gyártási területen. A szellemi dolgozók között főként a műszaki munkakörökben jelentős a szakemberhiány. Míg nemrég sorban álltak nálunk az önéletrajzukkal a jelentkezők, mára – ahogy ezt más ágazatokban is látjuk – elfogytak az emberek a munkaerőpiacról. Az okok sokrétűek: a középfokú műszaki, vegyipari szakmai képzésekre eleve kevesen jelentkeznek a fiatalok közül. A diplomás mérnökök egy része külföldre megy, de a műszaki területen más ágazatok – például az autógyárak – is elszívják a munkaerőt. A megtartásra és a toborzásra egyaránt koncentrálunk. Olyan vállalati brand és ismertség felépítésére törekszünk, amely jelenlegi és leendő kollégáinknak sikeresen eljuttatja azt az üzenetet, hogy a Sanofi hiteles, a folyamatos fejlődés lehetőségét kínáló cég.

Molnár Emese, a Sanofi HR-igazgatója
Molnár Emese, a Sanofi HR-igazgatójaFotó / Sanofi

Mit gondolnak a mai fiatalokról, pályakezdőkről?

Tapasztalataink szerint a fiatalok nagy lelkesedéssel vetik bele magukat a munkába, de ahhoz, hogy ezt hosszú távon fenn tudjuk tartani bennük, arra van szükség, hogy folyamatosan új, érdekes, fejlődési lehetőséget biztosító feladatokat adjunk nekik. Míg az X generációhoz tartozó kollégák elsősorban a stabilitást, a biztonságot, a kiszámíthatóságot kedvelik, és nagyra tartják a személyes kollegiális kapcsolatokat, az Y-ok, de főleg a Z-k rugalmasságra vágynak térben és időben. Ez az igény általában már az állásinterjú során felmerül, és nekünk olyan vállalati kultúrát kell teremtenünk, amelyben ezek a fiatalok is megtalálhatják a számításukat. Az ő lojalitásfogalmuk is merőben más: míg az X generációból jövők 20, 30, akár 40 évet is eltöltenek ugyanott, a legfiatalabbak ennél jóval gyakrabban váltanak munkahelyet.

A bér mellett rendkívül nagyra értékelik az ingyenes szűrővizsgálatokat, a sportolási lehetőségeket, az egészséges életmód kialakításához nyújtott segítséget a cég részéről.
A fiatalok körében valamelyest magasabb a fluktuáció, de gyakran visszatérnek hozzánk az új munkahelyükről.

A vállalat részt vesz duális képzésben, van saját képzési programja?

Sok diákot fogadunk az egyetemekről, szakmunkás- és technikusképző intézményekből kötelező szakmai gyakorlatra, valamint az év minden szakában foglalkoztatunk diákmunkásokat, gyakornokokat is számos területen, a HR-től a marketingen át a mérnöki munkákig. Mi nem fénymásolásra és borítékolásra használjuk a diákokat, igyekszünk őket minél előbb bevezetni a szakmai világba, és önálló feladatokat bízni rájuk. Természetesen figyelembe vesszük a tanulmányaikkal járó kötelezettségeiket, és ezekhez igazítva alakítjuk ki a beosztásukat. Munkájukért minden esetben fizetés jár, nálunk nincs ingyen gyakornokoskodás.

Mit jelent a cég számára a munkáltatói márka? Kinek van nagyobb esélye elnyerni egy állást: a bent lévő fizetés nélküli gyakornoknak, vagy az utcáról jelentkező pályakezdőnek?

Az eltérő generációs és karrierigényekre odafigyelő, nyitott, a lehetőségekhez képest rugalmasan működő vállalat vagyunk, ahol fontos megtartó erő a kollégák egymáshoz való jó viszonya: kollégáink megbecsülik és elismerik egymás tudását, igyekezetét és tapasztalatát, amelyet generációkon át meg is osztanak egymással. Munkatársainkra, jóllétükre és megbecsülésükre kiemelt figyelmet fordítunk; legfontosabb értékünk a jó és elégedett szakember, és arra törekszünk, hogy mindenki megtalálja nálunk a saját céljaihoz vezető utat. Nyilván egy nálunk „szocializálódott" gyakornoknak megvan az az előnye, hogy ismeri a cég működését, a vezetőket, és már kifejlesztette az adott területhez szükséges kompetenciákat. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy csak neki lenne esélye állást kapni a Sanofinál.

Ma sok HR-es szerint a terület legnagyobb kihívása, hogy a cégek élményt adjanak munkavállalóiknak. Mit tesznek ennek érdekében?

A jó élmény egyik alapja a hitelesség: a Sanofi valóban olyan, amilyennek kívülről tűnik. Munkáltatói üzeneteinket saját kollégáink fogalmazzák meg, és az arcukat is adják hozzá. Rendszeresen részt veszük iparági jövedelemfelmérésekben, fókuszcsoportos interjúk során gyűjtjük össze, mire lenne szüksége a munkatársainknak vagy min szeretnének változtatni. Bár természetesen van rá példa, hogy egy-egy pályakezdő elrugaszkodott bérigénnyel rukkol elő, ez korántsem általános probléma a Sanofinál, amely egy hagyományosan jól fizető iparágban működik.

Névjegy
Molnár Emese
a Sanofi HR-igazgatója
• Szociológus diplomáját az ELTE Társadalomtudományi Karán 2000-ben szerezte meg, majd 2008-ban Business Coachként végzett a BGF-en.
• A Sanofi/Chinoin volt az első munkahelye: 1999-ben kezdte itt a pályafutását gyakornokként, és 2005-től a Veresegyházi Gyógyszergyártó Telephely HR-vezetője.
• A Sanofi/Chinoin HR-igazgatója 2010-től.

Az interjú 2019-ben készült a 2020-as Felvételi Rangsor kiadványába, melyet - regisztrációval már weboldalunkon is elérhettek.