Fontos, hogy legyen hobbid, pénzt is kereshetsz vele

Gyermekkorodban biztosan jártál délutáni foglalkozásokra, szakkörökre, amik hatással voltak későbbi döntéseidre. Elhatároztad, hogy soha többé nem mész balett órákra, te inkább boxolni szeretnél, vagy akár a hivatásoddá vált a hobbi, amit fiatalon elkezdtél.

Amikor gyermekként félősen, szüleid unszolására elkezdtél szakköröket látogatni, valószínűleg nem azzal a szándékkal folytattad, hogy később a munkád részét képezzék az ott tanultak.

Végigkísérheti az életed

Bármilyen szakkörre is jártál, biztosan adott valamit számodra, hisz a szüleid sem véletlenül vittek az általuk kiválasztott foglalkozásokra. Valószínűleg tudták, mi az, ami érdekelhet téged és mi az, ami nem.

Ahogy idősödtél kiválaszthattad azokat, amik igazán érdekelnek, elkezhetted azok magasabb szintű művelését. Lehet, hogy tartottál szüneteket, ám biztosan vissza tudsz emlékezni egy olyan gyerekkori hobbidra, amit még ma is folytatsz.

Az ilyen foglalkozások segítenek abban, hogy a szabadidődet olyan tevékenységgel töltsd ki, ami értelmes, hasznos lehet számodra, ám nem ez az egyetlen pozitív hozadék, amik a gyerekként választott hobbik járhatnak.

Sok esetben közösségbe sem kell menned, hogy alap- vagy középszinten kitanulj valamit.
Sok esetben közösségbe sem kell menned, hogy alap- vagy középszinten kitanulj valamit.Fotó / 123RF

Munka helyett szórakozás

A világ legboldogabb emberei közé tartoznak azok, akik a hobbijuknak szentelhetik életüket. Ők nem dolgozni, hanem szórakozni, kikapcsolódni mennek. Nincs olyan, hogy egy munkanapjuk rosszul telne, hisz azt csinálják, amit szeretnek. Ezek az emberek meghozták a döntést, hogy ők igenis azt fogják csinálni, amit szeretnek.

A gyermekként választott szabadidős tevékenységek hozzájárulnak ahhoz, hogy megismerjük önmagunkat, hasznosan töltsük a rengeteg szabadidőnket, ami akkor még rendelkezésünkre áll. A saját hobbink megtalálása után pedig lehetőségünk van arra, hogy azt hivatásunkká tegyük, hogy mi is a boldog emberek csoportjába tartozzunk.

Sosem késő elkezdeni

Nem csak gyerekként, felnőtt korban is érdemes belevágni bármibe, ami kicsit is érdekel. Sok esetben közösségbe sem kell menned (igen, a mai világban már ez is szempont), hogy alap- vagy középszinten kitanulj valamit. Az internet tele van hasznos anyagokkal.

Képszerkesztés, sminkelés, videóvágás, fotózás, varrás – ha valami érdekel, vágj bele! Sosem tudhatod, lehet, hogy földöntúli tehetség vagy, és komoly pénzeket is kereshetsz. De legrosszabb esetben is jól érzed magad és tanulsz valami újat.

Szabó Veronika