Hogyan hozd ki a legtöbbet az online interjúdból?

Az online interjú hallatán sokak rögtön azon kezdenek stresszelni, hogy mennyi minden romolhat el, de vannak olyanok is, akik a képernyő védelme mögé burkolózva fellélegeznek. Akármelyik csoportba tartozol, nagyon fontos, hogy jól szerepelj egy interjún, így hoztunk 3 tippet, mely betartásával a legtöbbet hozhatod ki a virtuális találkozókból.

1. Tipp: Technikai előkészületek

A jövőbeli önmagad segíted azzal, ha ellenőrzöd a technikai részeket. Készítsd elő a meeting linket, győződj meg róla, hogy jó minőségű az internetkapcsolatod, a böngésző tudja használni a kamerádat és a mikrofonodat is!
Ezek az előkészületek mind nagyon fontosak, hiszen rettentően stresszes és időigényes, ha az interjú elején derül ki, hogy valamelyik beállításod nem működik. Ha minden szempontból biztosra akarsz menni, rendezz egy próba meetinget egy barátoddal, ahol le tudod tesztelni, hogy az összes beállítás úgy működik-e, ahogy te szeretnéd.

2. Tipp: Adj a kinézetre!

Készülj el ugyanúgy, mint ha egy átlagos interjúra mennél, légy összeszedett és elegáns. Az igényes külső megjelenés az online térben is pozitívan fog hatni az interjúztatókra, hiszen a kinézeteddel azt üzened nekik, hogy számodra fontos ez a beszélgetés, és megtiszteled az alkalmat. Persze az elegáns felső alatt lehet rajtad csíkos zokni és mamusz, de ez maradjon a te titkod!
Az igényesség ezúttal nem csak rád vonatkozik, de a környezeted azon részére is, ami benne lesz a kamerában! Lehetőség szerint te töltsd ki a kamera nagy részét, de ettől függetlenül háttered legyen tiszta, lehetőség szerint egyszerű, hiszen a tömött háttér elvonja rólad a figyelmet.

Nem kell ennyire sterilnek lennie a környezetednek, de nem árt a rendezettség!
Nem kell ennyire sterilnek lennie a környezetednek, de nem árt a rendezettség!Fotó / 123RF

3. Tipp: Szedd össze a gondolataid!

Mint egy offline interjún, itt is sokat számít a magabiztos fellépés és a pozitív hozzáállás.
A meeting előtt készülj fel a lehetséges kérdésekre, önmagad bemutatására, illetve gondolj ki pár kérdést, amire te vagy kíváncsi. Ha szükségesnek érzed, ezeket is begyakorolhatod egy baráttal az alkalom előtt. Az interjúztatók értékelni fogják, hogy ha magadtól, összeszedetten, magabiztosan veszed kérdéseiket, és te is kevésbé fogsz rástresszelni a mondanivalódra, ha nem ott helyben találod ki a válaszaidat.

1 Tipp: Érkezz időben!

Mint az offline világban, az online térben sem változtak az interjú szabályai. Figyelj oda arra, hogy időben csatlakozz a meeting-hez, hiszen most nem tudod a tömegközlekedésre vagy a dugóra fogni a késéseket! A pontos érkezés az elegáns megjelenéssel együtt azt üzeni az interjúztatónak, hogy igényes, figyelmes és felkészült vagy.

Jelentkeznél egy állásra, de nem vagy elég magabiztos? Olvasd el cikkeinket a hivatalos email írásról, és a tökéletes önéletrajz összeállításáról!

Csesznok Flóra