Munkát keresel? Négy tipp a sikeres állásinterjúhoz

Az állásinterjúk sajnos vagy nem sajnos elkerülhetetlen részei a munkaszerzésnek, így a legjobb, ha megbarátkozol a gondolattal, és a lehető legtöbbet hozod ki a stresszes szituációból. Szerencsére szuper benyomást tenni nem lehetetlen, a következőkben pedig néhány tippet olvashatsz, amik tutira hozzásegítenek az új munkához!

Légy naprakészNem, kizárólag az álláshirdetést elolvasni valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy kiemelkedj a többi jelentkező közül. Interjú előtt tüzetesen nézz utána a helynek, aminek a pozíciójára pályázol. Keress rá a neten, hogy pontosan mivel és hogyan foglalkozik az adott munkáltató. Nézd meg a közösségi oldalait, ha vannak, hogy a beszélgetés során semmiképp se érjen meglepetés, és lássák, hogy komolyan gondolod a jelentkezést.

Gyakorold a szituációtEz különösen fontos, ha hajlamos vagy az izgulásra! Gyakorold a válaszaid, amit tipikus (vagy kevésbé tipikus) interjú-kérdésekre adnál. Találd ki, hogy mit mondasz pontosan, ha a tapasztalataidról, hobbijaidról vagy céljaidról kérdeznek, legyél összeszedett és beszélj választékosan. Ha még biztosabbra mennél, kérd meg egy családtagod vagy barátod, hogy segítsen a gyakorlásban és játssza el a kérdező szerepét.

Minden interjúra igaz, hogy a megnyerő testbeszéd nagyon fontos
Minden interjúra igaz, hogy a megnyerő testbeszéd nagyon fontosFotó / 123RF

Légy megnyerőAz állásinterjúkon, mint ahogy máshol is, a külsőd és testbeszéded adja az első benyomást, tehát nagyon fontos kellő figyelmet fordítanod erre is. Alapvetően interjúkra érdemes elegánsan öltözni, de természetesen ennek mértéke a munka minőségétől is függ. Minden interjúra igaz azonban, hogy a megnyerő testbeszéd nagyon fontos; húzd ki magad, nézz a kérdező szemébe, lehetőség szerint ne mutasd, hogy épp halálra izgulod magad, és mosolyogj (persze mértékkel). Próbálj pozitivitást sugározni, ne beszélj negatívan az előző munkáltatódról, hiszen ez könnyen visszaüthet.

KérdezzAz állásinterjúkon szinte mindig van lehetőség kérdezni, ám ezzel sokan lányos zavarukban nem élnek, pedig érdemes! A kérdezés nem a tudatlanság jele, hanem megmutatja, hogy komolyak a szándékaid a munka betöltését illetően. Kérdezz egy átlagos hét vagy nap menetéről, az elvégzendő feladatokról vagy akár a fizetésről. Ne félj, ettől nem fogsz rosszabb benyomást tenni a kérdezőidre!