Biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll

Komoly lehetőségek elé néznek a pályaválasztáskor az informatika mellett döntő végzős fiatalok: több ezer betöltendő pozíció, magas kezdőfizetés és vonzó munkakörülmények. Ezek hangzottak el az Educatio kiállításon az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárának előadásán. Mutatjuk a részleteket!

Az infokommunikációs iparág szerepének és súlyának növekedése hazai és nemzetközi szinten is jelentős. A kormány fontosnak tartja, hogy a jövőbe mutató technológiák ne csak elterjedjenek Magyarországon, hanem azokat hasznosítani is tudják a gazdaság és innováció élénkítésében, az életminőség javításában. Ehhez elengedhetetlen, hogy az informatikát, mint szakmát hivatásukként választók száma folyamatosan növekedjen.

Az informatikai pályára nyitott középiskolások jelenleg 9 budapesti és 14 vidéki egyetemen szerezhetnek diplomát. A tavalyi felvételi eljárásban a gazdaságtudományok után az informatika volt a második legnépszerűbb képzési terület. A legtöbb jelentkezőt 2020-ban a mérnökinformatikus szakokra vették fel.

A legfrissebb adatok szerint a 2017-2018-ban diplomázott informatikusok

  • több mint 92 százaléka dolgozik vagy tanul,
  • kevesebb mint egy százalékuk álláskereső,
  • az átlagos elhelyezkedési idő alig több mint egy hónap.
  • A foglalkoztatottak több mint 94 százaléka diplomás munkakörben, idehaza dolgozik, bruttó jövedelmük átlaga 487 775 forint.

A piacnak nemcsak informatikusokra, hanem digitális szakemberekre is óriási szüksége van. Már a középiskolába jelentkezőknek is érdemes fontolóra venniük, hogy a megújult szakképzés által kínált informatikai képzésekben folytassák tanulmányaikat. Az egyszerre szakmát és diplomát adó technikumokból egyenes út vezethet a szakirányú felsőoktatásba. A diákok idéntől ösztöndíjat is kapnak, a duális képzéseknek köszönhetően akár már iskolaéveik alatt megtalálhatják leendő munkaadóikat.

A friss adatok diplomantul.hu-n érhetőek el.

forrás: MTI