Kezd visszarendeződni a munkaerőpiac - Vírushelyzet és munkalehetőségek a Richter Gedeon Nyrt. szemszögéből

Bár a mostani időszak az egyetemi és a középiskolai felvételiről szól, ebben a cikkünkben a Hova jelentkezzek? kérdés mégsem erre utal. Ugyanis ez a cikksorozatunk a munka világát igyekszik bemutatni. Segít közelebbről megismerni egy-egy adott céget, mely alapján könnyebben eligazodhatsz, hogy hova jelentkezz szakmai gyakorlatra, vagy főállásra. Többek között megtudhatjátok, mik az elvárások az egyes szakmákban, kiknek való az adott pálya és melyek egy ideális jelentkező ismérvei.

Ezen a héten a természettudomány van terítéken. Tudj meg többet a Richter Gedeon Nyrt.-ről.

Lassult a bérek növekedési üteme, a fizetéseket egyre inkább a makrogazdasági adatok, például az infláció határozza meg. A cégek számítanak a kormány által megígért szja-csökkentésre és szorgalmaznák az atipikus foglalkoztatási formák támogatását

- mondta Erdei Katalin, a Richter Gedeon Nyrt. emberierőforrás-igazgatója.

Mennyire változott meg a munkaerőpiac a pandémia következtében? Mit látnak a piacon, és ez miként érinti a Richtert?

A tavaszi első hullám sokkal váratlanabbul csapott le, mint a második, munkaerőpiaci szempontból is. Azt tapasztaljuk, hogy az állástalanok számának hirtelen növekedése túlkínálatot generált, és a magyar munkaerőpiacra amúgy is jellemző strukturált munkanélküliség tovább mélyült. A munkaerőpiac alacsony számban tudta csak felszívni a felszabaduló erőforrás-kapacitásokat, mivel a szolgáltatói szektorból (turizmus, vendéglátás) nehezebb az átjárhatóság a gyártás, a termelés vagy az IT területére. Az IT-piacon inkább átrendeződés tapasztalható, illetve az egyes cégeknél a jelenlegi helyzetet megpróbálják a minőségi cserék kiaknázására felhasználni. Mostanra érezzük a jelentkezők összetétele alapján, hogy többé-kevésbé kezd visszarendeződni a piac, hiszen már kevésbé tapasztalható, hogy a turizmus vagy a vendéglátás területéről jelentkeznének a szaktudást igénylő gyógyszergyártási területeinkre. A 120 éves múltunk és stabil hátterünk jelenleg a megszokottnál is nagyobb erősségnek bizonyul, hiszen a jelentkezőknél sokkal határozottabban jelent meg motivációként a stabilitás igénye. Mindez a változatos fejlődési lehetőségeinkkel kombinálva a hosszú távú megtartást is nagyban elősegíti.

Találkoznak-e munkaerőhiánnyal, és ha igen, milyen területeken?

A munkaerőhiány továbbra is jelen van, ez elsősorban a magasan képzett, speciális tudást igénylő pozíciók esetén tapasztalható. A jól kvalifikált, magas hozzáadott értéket teremteni képes dolgozókat a cégek a nehézségeik ellenére is igyekeznek megtartani, ezek a munkavállalók kevésbé érintettek, nem kerültek ki a piacra. Ha a kialakult helyzet miatt, esetleg a saját szándékuk szerint váltanak, értük továbbra is nagy a harc a munkáltatók között.

Milyen karrierpályákat tudnak kínálni a fiatal munkavállalóknak, hogyan lehet megtartani őket? Az önök tapasztalatai szerint mi jellemzi napjainkban a fiatalabb generációkat a munka területén?

A mostani generáció nagyon otthonosan mozog a digitális megoldásokban, ezzel a készségükkel rengeteg új megoldást hoznak be a vállalathoz, amely nekünk is létfontosságú. Motiváló számukra, hogy lássák a saját munkájuk hatását a vállalati stratégiára, a főbb üzleti projektekre, illetve elkötelezettek a szakmájukban. Erre építi a Richter Gedeon az őket célzó programokat is, egyre több digitális megoldás használatával, ezen túlmenően kiváló, sokszor európai szinten is kiemelkedő szaktudás és annak elmélyítését segítő környezet, valamint gyakorlati megoldások kínálatával.

A munkaerőhiány hogyan befolyásolja a juttatásokat? A fix fizetés számít vagy inkább a béren kívüli juttatások?

A korábban tapasztalható intenzív bérspirál növekedési üteme lassult. Ez nem azt jelenti, hogy a fizetési elvárások ne növekednének, csak azt, hogy nem olyan ütemben, mint ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk. A korábbi esztendőkben tapasztalható munkaerőpiaci helyzetből fakadó felhajtó erő helyett a makrogazdasági adatok, elsősorban az infláció vezérli majd a bérnövekedés ütemét. Jótékony hatása lehet a korábban már belengetett szja-csökkentésnek, ez a cégek vállán tovább enyhítené a nyomást. A fix fizetés továbbra is fontos, a béren kívüli juttatásokkal kevésbé kalkulálnak a munkavállalók.

Érdekes, de semmi esetre sem váratlan tapasztalat, ahogy korábban is említettük, hogy újra felértékelődött a munkavállalók szemében a stabilitás, a biztos háttér, amely többek között a folyamatos fejlődés és innováció mellett a Richter egyik meghatározó erőssége.

Milyen együttműködéseket alakítottak ki oktatási intézményekkel? A felsőoktatásnak mennyire érdeke, hogy együttműködést alakítson ki a magyar ipar olyan meghatározó vállalataival, mint például a Richter?

Hosszú távú, jól kiépített partneri kapcsolatot ápolunk számos felsőoktatási, középfokú szakképző és felnőttképzési intézménnyel. Kölcsönösen támogatjuk egymás munkáját a hallgatók képzésében, valamint folyamatos párbeszédet folytatunk, hogy az együttműködés mindkét fél számára olyan gyümölcsöző legyen, mint a korábbi években. Rendszeresen fogadunk évközi és kötelező nyári összefüggő szakmai gyakorlatra tanulókat, hallgatókat Budapesten, Dorogon és Debrecenben is.

Évente átlagosan 20-25 diák számára biztosítunk szakdolgozat-, diplomamunka- és PhD-dolgozat készítési lehetőséget.
Szakmai tartalmú, oktatási célú gyárlátogatásokra az elmúlt évben közel ezer fiatal számára nyújtottunk lehetőséget, hogy bepillanthassanak egy gyógyszeripari nagyvállalat mindennapjaiba. A gyógyszerészegyetemeken rendszeresen tartunk próbainterjúkkal, tanácsadással egybekötött workshopokat, hogy a hallgatók az ipart is jobban megismerhessék, és felkészülhessenek a munkaerőpiac kihívásaira. Aktívan kivesszük a részünket a középfokú gyakorlati szakképzésből is. Mind Budapesten, mind Dorogon saját tanüzemet, tanlaboratóriumot működtetünk, ahol szakoktatóink közreműködésével a duális vegyésztechnikus-képzésben tanuló fiatalok gyakorlati oktatásában veszünk részt. Nagy hangsúlyt fektetünk munkavállalóink szakmai tudásának folyamatos bővítésére, ezen belül is a gyógyszeriparban releváns szakképesítést nyújtó képzésekre.

Mit tudna tenni az állam annak érdekében, hogy a munkaerőpiac működése rugalmasabb legyen?

Nagy szerepet tulajdonítunk a munkaerőpiaci keresletorientált képzési lehetőségek biztosításának mind a középfokú iskolai szakmai oktatásban, mind a felnőttképzésben. Támogatjuk a felnőttek előzetes tudásának, szakmai tapasztalatainak beszámíthatósága mellett elérhető rövidebb képzési idejű és gyakorlatorientált szemléletű szakképzési lehetőségek palettájának szélesítését. Fontos szempont, hogy ehhez társuljon egy olyan széles skálájú állami támogatási rendszer, amely ösztönzi az egyéneket (ösztöndíjrendszer) és a vállalatokat (adókedvezmények) is, hogy a technológiai változásokhoz igazodó korszerű tudást, kompetenciákat biztosító szakképzésbe minél szélesebb munkavállalói rétegek kapcsolódhassanak be. Az atipikus foglalkoztatás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.
A távmunka, a home office törvényi szabályozása jó irány, de nem old meg minden problémát, hiszen ennek elsősorban azokra van hatása, akik jelen pillanatban is foglalkoztatva vannak. A részmunkaidős foglalkoztatásban rejlő kapacitást jobban ki lehetne használni, ezen a téren érdemes lenne további lépéseket tenni.

Névjegy
Erdei Katalin
• 46 éves.
• Házas, két gyermeke és egy kutyája van.
• Bölcsészdiplomáját francia és magyar irodalomból a Szegedi Tudományegyetemen szerezte 1997-ben, majd 1997–2001 között marketing-és külkereskedelmi posztgraduális képzésen is részt vett.
• Közel 20 éves szakmai tapasztalatot szerzett a humán erőforrás területén. Ez idő alatt olyan cégeknél dolgozott különböző pozíciókban, mint a Győri Keksz Kft., a Ferrero Magyarország, a Mars vállalatcsoport. Ez utóbbinál 2012-től a magyarországi leányvállalatnál vezetőségi tagként, 2015-től pedig a cégcsoport európai központjában, Németországban látta el nemzetközi HR-menedzseri feladatait.
• Richterhez 2018-ban érkezett HR-igazgatóhelyettesként, 2019 óta tölti be a HR-igazgatói posztot.

Az interjú 2020-ban készült a 2021-es Felvételi Rangsor kiadványába, melyet keress az újságárusoknál vagy rendeld meg ezen a weboldalon keresztül!