Hogyan írj meggyőző motivációs levelet?

Egy ütős önéletrajz és egy meggyőző motivációs levél kéz a kézben járnak a sikerhez vezető úton! Nem csak álláskeresésnél, de pályázatoknál, felvételiknél is nagyon fontos, hogy tudj olyan motivációs levelet írni, mely kiemelkedik a többi közül, hiszen ezáltal nagy előnyre tehetsz szert!

A motivációs levél lehetőséget ad neked az önéletrajzon túli kompetenciáid és tulajdonságaid kihangsúlyozására.

Megírása előtt érdemes többször átolvasni az álláshirdetést és figyelmesen végigmenni az elvárásokon, majd a saját szakmai hátteredből és adottságaidból összegyűjteni azt, ami releváns és fontos az elvárásoknak megfelelően.

A levél célja az, hogy a munkaadó jobban megismerhesse a jelentkezőt az önéletrajzán túl, ezért mindenképpen részletezd, hogy miért lennél éppen te a legalkalmasabb a pozíció betöltésére vagy ösztöndíj elnyerésére. Fontos, hogy az olvasó érezze az írásodból az elkötelezettséged és a lelkesedésed. Éppen a személyes aspektus miatt ajánlott, hogy minden megpályázott pozícióhoz vagy pályázathoz írj külön motivációs levelet, de mindenképpen alakítsd át egy kicsit a már meglévőt.

A motivációs leveled formai követelményeit nézve maximum egy oldal hosszúságú legyen, azaz ne írj regényt! Fogalmazz összeszedetten, semmiképpen ne legyenek benne töltelékmondatok vagy lényegtelen információk, hiszen ennek elolvasására senkinek sincs ideje. Legyen esztétikusan formázva, jól áttekinthető módon, mely kellően tagolt, vezeti a szemet és nem zsúfolt.

Négy részre oszd az írásod.

 

  • Az elsőben ismertesd, hogy mire jelentkezel és hol találtál rá a hirdetésre.
  • A második részben az önéletrajzod releváns pontjait foglald össze és tedd hozzá a fontos tapasztalataid.
  • A harmadik szakaszban részletezd a motivációid, hogy miért jelentkeztél és milyen céljaid vannak a pozíció betöltésével.
  • Az utolsó részt, azaz a lezárást a pozitív és releváns személyiségjegyeid bemutatásával töltsd meg, hogy jó fényben lásson az olvasó.

Ha a motivációs leveledet egy tökéletes hivatalos email keretein belül szeretnéd elküldeni, olvasd el ezt a cikkünket!

A cikk a felvi.hu cikke alapján készült.

Csesznok Flóra