Egy férfias munka, ahol nőnek lenni kifejezetten előny

Maria Adame több mint 20 éve dolgozik darukezelőként, és ő a szakma egyetlen oktatója az USA nyugati partján. Elmondása szerint nőként hatalmas előnnyel indult, hogy ilyen kimagasló tehetséggel tudja végezni munkáját.

A Los Angeles-i kikötő felett 50 méterrel Maria óvatos mozdulatokkal manőverezi a rakományokat. A nő minden nap olyan hatalmas konténereket pakol tele áruval, amelyek egyenként 50 000 dollárt (körülbelül húszmillió forintot) érnek. A munka rendkívüli odafigyelést és precizitást követel meg, hiszen a legapróbb hiba is hatalmas kárt okozhat az árukban.

Az erő nem minden

Maria 22 éves kora óta dolgozik a kikötőben, bár először csak targoncakezelőként alkalmazták. Nőként nagyon nehéz dolga volt a rengeteg férfi alkalmazott között, hiszen fizikailag nem tudott olyan teljesítményt nyújtani, mint társai. A nő a mindennapos küzdelem során felismerte, hogy ebben a munkában nemcsak az erő jelenti a sikert, a jó munkavégzésnek a szellemi intelligencia és a precíz munkavégzés is nagyon fontos eleme.

Maria Adame munkája rendkívüli odafigyelést és precizitást követel meg.
Maria Adame munkája rendkívüli odafigyelést és precizitást követel meg.Fotó / ABC News

Egy apró hiba is életekbe kerülhet

A Los Angeles-i kikötő az Egyesült Államok legforgalmasabb konténerkikötője. 2018-ban mintegy 9,5 millió konténert kezeltek itt. A darukezelő feladata a teherhajók be- és kipakolása, amelyek elektronikus eszközöket, repülőgép alkatrészeket, ruhákat és egyéb háztartási cikkeket szállítanak a világ minden pontjára a Csendes-óceánon keresztül. Egy ilyen hajó megpakolásánál nagyon fontos, hogy a daru kezelője tökéletes manőverekkel helyezze a konténereket a helyükre. A munka nem veszélytelen, a legapróbb kilengés is komoly sérülésekhez vezethet, akár még emberi életekbe is kerülhet.

A nők nagyszerű darukezelők

Adame szerint nőként nagy előnye van munkájában. Jobban tud koncentrálni, egyszerre több, bonyolult műveletet is képes hibátlanul elvégezni. Precizitása és odafigyelése sőt, még anyai ösztönei is hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyszerű darukezelő legyen.

Nagy eredmény, hogy felmásztam a ranglétrán és eljutottam a létra tetejéig- mondta Maria.

Forrás: ABC News