Tanítsunk Magyarországért: mentorprogram egy jobb jövőért!

A Tanítsunk Magyarországért program a nehezebb helyzetben lévő kistelepüléseken élő gyerekekért jött létre, hogy valaki megmutassa nekik azt, hogy a jelenleg ismert burkon kívül is van élet és lehetőségek, hiszen a képességeik alapján tanulással sokra vihetik.

A program főként kortárs mentorálási tevékenységekre alapul, melynek célja egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, a magyar közösségek megerősítéséről szól. A kistelepülésen élő általános iskolás tanulók mellé szegődő mentorok feladata, hogy megmutassák nekik a településen túli világ izgalmait és lehetőségeit – az állatkertet, a múzeumot, a középiskolákat, a vállalkozásokat, hogy lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. Az a cél, hogy segítsék őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot és elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon.

A mozgalomban négy fő típusú mentori tevékenységet foglal magában, melyek az egyetemi mentorprogram, a középiskolás mentor-program, a HÖOK mentorprogram és a vállalati mentorprogram.
Az egyetemi mentorprogramban résztvevő egyetemisták egy kistelepülésen lévő általános iskolában 7. osztályos diákokkal kezdik meg a közös munkát és élményszerzést. Tevékenységükért havi 30 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek, amit eredményesség alapján további juttatások egészíthetnek ki. Egy hallgató maximum négy-öt kisdiákot vesz a szárnyai alá, és segít nekik abban, hogy sikerrel fejezzék be az általános iskolát, valamint tovább folytassák tanulmányaikat a középfokú oktatásban. A mentorok emellett megismertetik a kisdiákokkal a településen túli világ izgalmait, amely motiválhatja őket a fejlődésben.

A programban közreműködő egyetemeken, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci, a Nyíregyházi és a Debreceni Egyetem már a tavaszi félévben elindult a csatlakozás előfeltételének számító egyetemi kurzus, amelynek keretében a hallgatók elsajátították a mentori tevékenységhez kapcsolódó legszükségesebb ismereteket és kompetenciákat. A program iránti hatalmas érdeklődés, a tavaszi félévben több mint 500 egyetemi hallgató kezdte meg a felkészülést a mentorálásra.

A Tanítsunk Magyarországért kezdeményezéshez idén csatlakozott a HÖOK mentorprogram is, mely azokat az elsőéves hallgatókat támogatja az egyetemi beilleszkedés során, akik szociális körülményeik miatt hátrányokkal érkeznek a felsőoktatásba.

Csesznok Flóra