Tanítsunk Magyarországért – mozgalom a jövő generációiért

A Tanítsunk Magyarországért programot az a felismerés hívta életre, hogy jó érzés továbbadni, amit tudunk és a folyamat végén látni, hogy ennek mások is hasznát veszik. A kistelepülésen, nehéz életkörülmények között élő gyerekek számára igyekszik a Tanítsunk Magyarországért program biztosítani annak a lehetőségét, hogy később, felnőttként, de már gyerekként is az iskolában sikerrel boldoguljanak.

A mozgalom óriási felismerése külföldi példákon alapul: mindezen célok eléréséhez ezeken a területeken élő gyerekeknek szüksége van arra, hogy valaki megmutassa nekik a lehetséges fejlődési irányokat és azt, hogy a jelen környezetük által alkotott életmódon, napi rutinon kívül is léteznek lehetőségek és a képességeik alapján tanulással sokra is vihetik, eredményesek lehetnek és elérhetnek olyan célokat is, amelyekre most még nem is gondolnak.

A Tanítsunk Magyarországért főként kortárs mentorálási tevékenységekre alapuló programot hozott létre, amelynek célja kettős. Egyrészt a kistelepülésen élő általános iskolások támogatását tűzték ki célul, hogy az ott élők tanulmányaikat sikeresen elvégezhessék, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a magyar közösségek megerősítéséről szól a mozgalom.

A külföldön már jól működő, tehetséges fiatalok által végzett mentorálási tevékenységekre alapuló kezdeményezések azt mutatják, hogy a résztvevő tanulók tanulmányi eredményei akár 15-20 százalékkal javultak, ami olyan, mintha 2-3 hónappal tovább tanulták volna az egyes tantárgyakat. A tanulmányi eredmények javulása mellett pedig csökkent az igazolatlan hiányzásaik száma is. Ezek azok az eredmények, melyekre a Tanítsunk Magyarországért program is törekszik, és már láthatóak is az eredmények, amelyek hasonlóak az említettekhez.

A kistelepülésen élő általános iskolás tanulók mellé szegődő mentorok feladata, hogy megmutassák a világ izgalmait és lehetőségeit – az állatkertet, a múzeumot, a középiskolákat, a vállalkozásokat, hogy lássák mennyi foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. Szerepük segítséget nyújtani abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot, és a végén úgy helyezkedhessenek el a munkaerőpiacon, hogy a tehetségüknek megfelelő munkát végezhessék.

Csesznok Flóra