Itt vannak a legfrissebb munkaerő-felmérés eredményei

Megkezdte a hazai munkaerő-felmérés eredményeinek új módszertan szerinti közlését a Központi Statisztikai Hivatal. Mutatjuk, hányan dolgoztak Magyarországon idén januárban!

Az Európai Unióban közel tíz éve zajlik a társadalomstatisztika modernizációs folyamata, melynek célja, hogy hogy jobban megfeleljen a felhasználói igényeknek. 2021-tól életbe lépett egy új szabályozás a munkaerő, jövedelem és életkörülmények, egészség, oktatás, időfelhasználás és fogyasztás témaköreiben történő kutatásokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően végezte az idén januári munkaerő-felmérést a Központi Statisztikai Hivatal is.

Az új módszertan szerint 2021. januárjában 4 millió 537 ezer ember dolgozott az országban.

Így a foglalkoztatási ráta 71,1 százalék. A nem dolgozók száma, beleértve a munkanélkülieket és az inaktívakat is, 2 millió 864 ezer fő volt. Az új módszertan többek között abban különbözik a régitől, hogy máshogy veszik számba a gazdasági aktivitás egyes kategóriáit. A korábbiakkal ellentétben foglalkoztatottnak minősülnek a gyermekgondozási ellátás mellett dolgozók mellett azok is, akik dolgoztak az ellátás igénybevétele előtt, utána pedig visszamehetnek korábbi munkahelyükre.

Ez statisztikailag 120-150 ezer fővel növeli a foglalkoztatottak számát, és elsősorban a nők aktivitási mutatóiban eredményez változást.

Ezen kívül foglalkoztatottnak minősülnek a diákmunkát végzők, a segítő családtagok és a szezonális munkát vállalók is, viszont az adatokban ezek nem eredményeznek jelentős változásokat.

Konda Nikolett