5 tipp hogyan indíts sikeres vállalkozást egyetem után. - II. rész

Korábbi cikkünkből megtudhattad, hogy egy vállalkozás elindulásakor miért érdemes megismerned a versenytársakat, a bizalmasokat, illetve azt a piaci szegmenst, amelyre épp készülsz betörni. Most nézzük meg, mik azok a további nélkülözhetetlen pontok, amikre fiatalon érdemes odafigyelned.

1. Erőforrás-kérdés.

Egy vállalkozás elindításakor sok tényezőre kell odafigyelned. Kiváltképp fontos a rendelkezésre álló - és induláshoz nélkülözhetetlen - erőforrásokat felmérni, azokat megfelelő módon beosztani és felhasználni. Fiatalon többnyire hozzáférhető az idő, az energia, és a tanulmányokat elvégezve megvan a kezdéshez szükséges alaptudás is.

Aminek egyetem után gyakran híján vannak a fiatalok, az az anyagi erőforrás.

Segítséget jelent manapság az online világ, hiszen megannyi weboldal érhető el, amelyek induló vállalkozásoknak és Start-Upoknak adnak felületet, hogy rajtuk keresztül közvetlenül érhessenek el a potenciális befektetőkhöz. Ha az ötleted eredeti és újító, nagy eséllyel hamar találsz majd valakit, aki mecénásként felkarolja az ügyedet és szponzorként lép a színre. Amennyiben egyénileg szeretnél elindulni, de nincs meg a kellő tőkéd, akkor érdemes lehet olyan munkahelyen elhelyezkedned, ahol nemcsak pénzt, hanem tudást is gyűjthetsz a későbbiekre.

2. Mentorral, vagy nélküle, de kezdj neki.

Igazán szerencsés helyzetben van az, akinek az életében jelen van egy mentor, akitől szakmai tanácsokat kérhet, és aki segít neki eligazodni az üzleti élet útvesztőiben. Sajnos nem mindenkinek van vállalkozó rokona, ismerőse, barátja, és még kevesebbeknek nyílik lehetősége mentorprogramban részt venni. Amennyiben neked igazán fontos, hogy minél több tudást szívj magadba, akkor jó választás lehet ez utóbbi helyzet kiküszöbölésére, ha olyan helyre jelentkezel gyakornoknak, ahol kitanulhatod annak a szakmának a fortélyait, amelyen később saját magad elképzeled.

Egy mentort teljesen ugyan nem helyettesíthet, de némiképp kiválthat, ha a szakmával kapcsolatban könyveket olvasol, az internetet böngészed, és videókat nézel, valamint, ha képzéseken veszel részt, ami közelebb visz a céljaidhoz.

Vállalkozóként sem árt egyszerre több lábon állni.
Vállalkozóként sem árt egyszerre több lábon állni.Fotó / 123RF

3. Ne a tudásodon spórolj!

Amikor egy cég elindításában gondolkozol, akkor nem szükséges, hogy jogi és/vagy közgazdász diplomád legyen; ellenben, ha komolyan gondolod, hogy vállalkozni kezdesz, akkor érdemes lehet a tudásodat fejlesztened.

Okos dolog utánanézned az aktuális jogi helyzetnek és buktatóknak, valamint tanácsos készítened egy költségvetési tervet, hogy - a jogi vonal mellett - tisztán lásd a pénzügyi részét is az üzlettulajdonosi világnak, kiváltképp a kezdetekkor.

Egy jogász és egy jó könyvelő sok mindenben lesz a segítségedre, de jó, ha te magad is naprakész vagy a hazai szabályozással. Az idő előrehaladtával sokat fogsz tanulni, és sok mindenen fogsz tudni takarékoskodni, de az önfejlesztés részét ne spórold meg a vállalkozói létnek. Ez rendkívül sokat fog adni nemcsak az induláskor, hanem hosszú évekkel később is.

4. Lepd meg őket!

Sokan aggódnak, hogy fiatal koruk miatt nem veszik majd őket komolyan az üzleti életben. Nem kizárt, hogy ilyen helyzetben egyszer te is találhatod magad. Ne felejtsd el, hogy mindenki volt egyszer „zöldfülű" és kezdő, és lepd meg a kétkedőket azzal, hogy bízol magadban, a sarkadra állsz, és bebizonyítod, hogy helyed van a piacon neked és a vállalkozásodnak.

5. Készülj fel mindenre!

A legtöbb ember úgy indul neki az új vállalkozásának, hogy az sikeres lesz. Ötletgazdaként igyekszel mindent megtenni annak érdekében, hogy sikerre vidd a tervedet, de sok olyan körülmény is közrejátszhat, amellyel korábban nem, vagy nem kellő mértékben számoltál, és amiknek a hatására a vállalkozásod elbukhat. Erre készen kell állni, főleg lelkileg. Egy új vállalkozás ugyanis akármennyire kaland, ugyanannyira próbatétel is.

Fontos azt is tudni, hogy ha elsőre nem sikerül célt érni, az nem jelenti azt, hogy másodszorra sem fog.

Tudnod kell tanulni a hibákból, elkönyvelni azokat tapasztalatként, felszívni magadat és újrakezdeni. Az az erő, ami ehhez kell kevés emberben van jelen, de aki hisz magában és a vállalkozásában, annak nem lesz kérdés az újrakezdés.

Krisán Diána