Először szerepel Budapest ezen a világranglistán!

Magyarország is felkerült a startup világtérképre! A világszerte több mint 250 vonzó startup helyszínt összehasonlító Global Startup Ecosystem Report idén először szerepelteti rangsorában a magyar fővárost, mutatjuk a részleteket!

A mértékadó jelentés fontos eredményként említi, hogy az elmúlt években közel 27 milliárd forintnyi korai befektetés jutott a helyi kezdő vállalkozásokhoz. Budapest ezzel a feltörekvő ökoszisztémák élmezőnyébe került a finanszírozás terén. A jelentés megőrzendő értékként emeli ki az aktív állami szerepvállalást és a rendelkezésre álló szakértelmet is.

Az együttműködés célja, hogy a hazai startup ökoszisztéma látványos fejlődése a külföldi innovátorok és befektetők számára is láthatóbbá váljon
Az együttműködés célja, hogy a hazai startup ökoszisztéma látványos fejlődése a külföldi innovátorok és befektetők számára is láthatóbbá váljonFotó / ZalaZone

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tavaly kapcsolódott be partnerként a Startup Genome elemző-tanácsadó szervezet nemzetközi kutatásába. Az együttműködés célja, hogy a hazai startup ökoszisztéma látványos fejlődése a külföldi innovátorok és befektetők számára is láthatóbbá váljon. A 2020-ról szóló, idén publikált kutatás a feltörekvő városok nemzetközi élmezőnyébe sorolta a magyar fővárost.
Az NKFIH főosztályvezetője és a Hungarian Startup University Program vezetője, Kölkedi Krisztián hangsúlyozta, hogy
az innovációs ökoszisztéma komplex folyamatában a startupok számítanak az egyik legfontosabb láncszemnek. Támogatásuk nemcsak az ökoszisztéma fejlődésében, hanem nemzetgazdasági szinten is érzékelhető eredményeket hoz.A Startup Genome jelentése szektorális erősségként külön kitér

  • a mesterséges intelligencia terén felmutatott teljesítményre,
  • a több mint 200 tagot számláló Mesterséges Intelligencia Koalícióra,
  • az állami beruházásban létrejött ZalaZone járműipari tesztpályára
  • és olyan startup sikertörténetekre, mint az önvezető járművekre koncentráló AImotive vagy a gyógyszerfejlesztést digitális sejtmodellezéssel elősegítő Turbine Kft.
Budapest ezzel a feltörekvő ökoszisztémák élmezőnyébe került a finanszírozás terén.
Budapest ezzel a feltörekvő ökoszisztémák élmezőnyébe került a finanszírozás terén.Fotó / Almotive

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára az eredmény kapcsán kiemelte, hogy hazánk kiváló teljesítménye a magyar kreativitás és a nemzetköziesedési folyamatok mellett a célzott állami támogatásoknak és az egyetemi szintű startup képzés elindításának is betudható. A kormányzat kiemelten ösztönzi a sikeres technológiai inkubátorok befektetési és mentorálási tevékenységét.

forrás: ITM