Gyerekjáték a vállalkozás - UniLife videó

Ha valaki a szülei üzletének „szerves részeként" nő fel, annak ismerős a családi vállalkozásokat érintő generációváltás kifejezés. Ellenben ha te nem ilyen körökben mozogsz, akkor téged is érdekelhet, hogy miért van ekkora hírértéke a témakörnek, amivel manapság egyre gyakrabban találkozhatsz.

Az elkövetkező időszakban mindennapos téma lehet ez, hiszen számtalan - ma is működő - hazai vállalkozás a rendszerváltás után indult útnak, és az azokat megalapító és vezető emberek most kerülnek abba a korba, hogy az üzletet már készek átadni az utódoknak, legyen szó a saját családjukról, vagy éppen arról, hogy egy családon kívüli, külsős embernek adják tovább a stafétát.

A kényelmesebb és kétségtelenül kézenfekvőbb megoldás az, ha az ember a saját gyermekének, vagy unokájának adhatja a megélhetést és munkát jelentő családi örökséget.

Sokan gondolják azonban azt, hogy ez nem más, mint „igazságtalan helyzeti előny", hiszen a cég átörökítése és az utódnak a vezetői beosztás „alanyi jogon jár", és annak, aki ilyen pozícióba kerül, annak „könnyű a dolga, az élete pedig minden bizonnyal elrendezett és fesztelen".

A valóság ettől azonban nem is állhatna messzebb.

Annak, aki újonnan veszi át az irányítást rendkívül tudatos munkát kell végeznie, és nagy felelősség terheli. Egyrészt tudnia kell kiemelni azokat a működési elemeket, amelyek meghatározó részei voltak a cég korábbi sikereinek, miközben meg kell töltenie az következő időszakot azzal a naprakész tudással és modern szemlélettel, amelyet az ő személye és döntéshozatala biztosít.

Ezért a generációváltás gyakran teljes megújulásról és modernizációról szól a cég életében.

A gördülékeny munkához elengedhetetlen, hogy az új vezető is képes legyen hatékonyan kezelni a megjelenő konfliktusokat, ahogyan tudnia kell kezelni azt is, hogy hogyan választhatja szét az egy fedél alatt zajló üzleti tevékenységet a családot érintő érzelmi helyzetektől. Fiatalon mindez igazi kihívást jelenthet.

Borbély Letícia a Medito Játék Nagykereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, aki a nagymamájától vette át a családi vállalkozást.

Üde személyisége, világot látott és modern meglátásai a videón keresztül is érzékelhetőek. Vele beszélgetünk - egyebek mellett - arról, mit jelent számára fiatalon vállalkozónak és egyben vezetőnek is lenni.

Krisán Diána