Men-Thor: Szuperhős neked és a vállalkozásodnak

A mai felgyorsult társadalomban kevés olyan emberrel találkozunk, aki azt állítja, hogy nem vágyik a szakmai sikerre. A sikeres karrierhez számtalan út vezet. Van, aki a felsőoktatásban és az önfejlesztésben hisz; van, akinek a családi háttér biztosít előbbre jutási lehetőséget; van, aki elképesztően szerencsés, és jó érzékkel, jó időben kezd bele a megfelelő üzletbe, míg van, aki mellett ott áll egy mentor. Ez utóbbiról érdemes külön beszélni.

A mentor egy olyan ember, aki támogató szerepben jelenik meg, és a következő elemeket külön-külön, kombinálva, vagy együttesen testesíti meg: jószándékú tanácsadó, bölcs tanító; valaki, aki bátorít, óva int, és önzetlenül segít téged, miközben lényével, és szakmai sikerével példaként jelenik meg számodra, amivel arra inspirál, hogy te magad is többet akarj tenni és elérni.
Hasonlíthatnánk ezt az egyént a népszerű szuperhőshöz, Thor-hoz, hiszen az ő karaktere is azon az alapon nyugszik, hogy másokat segítsen, illetve, hogy a népe és az emberek jóléte teljesüljön.

A mentor (aka: Men-Thor) is ezen az alapon működik, csak az ő esetében a nép te vagy; a jóléted, pedig a szakmai előmeneteledben teljesedik ki.

Vannak, akik szerint a szakterületen elért sikerek megléte nem előfeltétele annak, hogy valaki mentor legyen. Ennek alapján nevezhetjük akár a nagypapánkat is mentornak, amennyibben ő adja meg azt a szakmai, mentális és/vagy lelki támogatást, amire szükségünk lehet az életszínvonalunk javítása érdekében, illetve ahhoz, hogy a kiszemelt munkaterületen fejlődhessünk.

Mindazonáltal sokan gondolják úgy, hogy az az ember számít igazán mentornak, aki a szakmájában is eredményes, illetve sokkal könnyebb olyan embertől üzleti tanácsot elfogadni, aki már saját maga is épített valamit a korábbi munkája során.

Az egyik – ha nem a legfontosabb – elem a mentorral való kapcsolat során a tisztelet megléte. Amikor valakinek olyan kvalitásai vannak, olyan értékrendet képvisel, amivel tudsz azonosulni, esetleg olyan komoly sikereket ért el, amelyek téged inspirálnak, akkor ezek mentén a tisztelet és nagyrabecsülés megjelenik a te oldaladon. Amikor a tisztelet kölcsönös, akkor az, mint szilárd alapkő jelenik meg a mentorod és közötted létrejövő interakcióban.

A mentor egy bölcs tanító, aki támogat a munkád során.
A mentor egy bölcs tanító, aki támogat a munkád során.Fotó / AFP

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kell mentor az ember életébe, hiszen számtalan olyan (ifjú) titán szaladgál a világban, aki váltig állítja, hogy nem kell neki külső segítség, mert egyedül is tud érvényesülni. Ez a hozzáállás azonban nem nevezhető átlagosnak, mi több, irigylésre méltó lehet azok számára, akik a hivatásukat érintő kérdésekben bizonytalanok, és nem látják még tisztán a számukra legmegfelelőbb lépéseket a karrierjük építésében.

Van abban persze igazság, hogy a vállalkozói létnek nem előfeltétele a pártfogó - időszakos, vagy állandó - jelenléte, de akkor miért is igazán jó, és miben jelent különbséget az, ha egy mentort magunk mellett tudhatunk?

A szakmai és érzelmi támogatás csak az egyik része annak, amiért nagyszerű, ha az embert egy támogató segíti. A másik része az, hogy a - gyakran pályakezdő - fiatal, a mentor előtapasztalataiból meríthet, és az általa korábban elkövetett hibákat az ifjú már tudatosan elkerülheti, amivel lényegesen megkönnyítheti és felgyorsíthatja a saját sikeréhez vezető utat.

Nem véletlen, hogy számtalan befutott hazai üzletember hangoztatja büszkén, hogy sikerét nagyban köszönheti mentorának, aki nemcsak pártfogója volt, hanem sok esetben - korábbi - főnöke is.Arra a kérdésre, hogy hol találhatsz magadnak ilyen támogató társat, nincs jó válasz. Egy ilyen ember nem mindenki életében jelenik meg, de ha nyitott szemmel jársz, akkor nagy eséllyel találkozol olyan emberekkel, akikben felfedezheted a fenti jellegzetességeket. Amennyiben szerencsés vagy és kitartó, továbbá az a bizonyos személy nyitott az irányodba, és neki is szimpatikus az, amit te képviselsz és aki te vagy, akkor nagy eséllyel lesz lehetőséged egy olyan pártfogót magad mellett tudni, aki tanáccsal és támogatással lendít a karriereden és az életeden.

Krisán Diána