Munkaerőpiaci szerepek: te hova tartozol?

Munkanélküliség, munkaképes kor és, hogy jön ide a Marshall-kereszt? Ha te is csak tapogatózol a munkapiac fogalmai között, akkor olvass tovább, most eligazítunk, hogy te is tudd melyik kategóriába tartozol munkapiaci szempontból!

Mint minden piac, úgy a munkapiacnak is van keresleti és kínálati oldala. Egyetem után, amikor elkezdesz álláshirdetéseket keresni a munkakínálati oldalt fogod erősíteni, hiszen képes és hajlandó is vagy a munkavégzésre. Akkor mindenki az aktív munkaképesek közé tartozik? Nem! Mutatjuk, hogyan oszlik fel az össznépesség a munkapiac szempontjából!

MunkaképesekA lakosságot két nagy kategóriára lehet osztani, egyszerűen csak munkaképesek és nem munkaképesek csoportjára. Nem munkaképesnek számítanak a társadalom azon tagjai, akik életkoruk miatt (16 évtől fiatalabbak és 65 évtől idősebbek), vagy egészségügyi okok miatt nem képesek munkát vállalni.

AktívakA munkaképes lakosságot további két csoportba lehet osztani munkapiaci szempontból: inaktívak és aktívak táborává. Az inaktívak közé a munkaképesek azon része tartozik, akik képesek lennének munkát vállalni, hiszen életkoruk és egészségügyi állapotuk ezt megengedi, ennek ellenére mégsem hajlandóak rá. Ide tartoznak például azok, akik nyertek a lottón, befektetéseik hozamából élnek és a tanulók is, akik még munkavégzés helyett felsőoktatási tanulmányaikat folytatják.

MunkanélküliségAz aktívak csoportját tehát foglalkoztatottakra és munkanélküliekre lehet bontani. A foglalkoztatottak közé tartoznak a rész vagy teljes munkaidőben dolgozó személyek. A munkanélküliség szempontjából megkülönböztetünk önkéntes és kényszerű munkanélküliséget is. Önkéntes munkanélkülinek mondjuk, amikor például valaki az adott munkahelyével nincs megelégedve a bérszint miatt, felmondva új, magasabb bérszintű állás után néz. A két állás között eltelt idő alatt önkéntes munkanélkülinek minősül. Kényszerű munkanélkülinek pedig akkor, ha mindent megtesz, de mégsem talál állást.

Most már sikerül eligazodni a munkaerőpiacon, te hova tartozol?

Tamás Anett