Nem tudod hogyan kezdj neki a szakmai gyakorlatnak? Segítünk!

A legtöbb egyetemen és főiskolán kötelező a szakmai gyakorlat teljesítése a tanulmányok elvégzéséhez. De hogyan érdemes tájékozódni és hogyan kezdj neki a keresésnek? A Meló-Diákkal karöltve segítünk!

Miért hasznos a szakmai gyakorlat?

  • jól mutat az önéletrajzodban;
  • számos az életben és a szakmádban alkalmazható tudással lát el;
  • a gyakorlat által könnyebben megértheted az elméleti tantárgyaidat;
  • belülről láthatsz rá a munka világára, ismerkedhetsz meg az üzleti élet menetével;
  • a képzésed végére (ha elég korán kezded) akár már egy-két éves gyakorlati munkatapasztalattal is rendelkezhetsz;
  • és nem utolsó sorban kapcsolatokat is építhetsz, hasznos munkahelyi barátságokkal később könnyebben találhatod meg a vágyott állást.

Hogyan kezdj neki?

Az eredményes gyakorlati időszak egyik legfontosabb feltétele, hogy a szakirányodnak megfelelő helyszínt válassz. Tehát próbálj meg a tanulmányaiddal összhangban lévő területet keresni, így a már meglévő tudásodat gyakorlatban használhatod és gyarapíthatod.

Élj a lehetőségekkel!

Minél több felelősségteljes feladatot vállalsz, annál többet profitálhatsz belőlük. A lényeg, hogy ne arra törekedj, hogy csak „legyen meg" a gyakorlat, hanem arra, hogy a jövőben is hasznosítható tudással, kapcsolatokkal és tapasztalattal gazdagodj.

Tájékozódj!

Keress fel több céget, beszélj ismerőseiddel, böngészd a Meló-Diák oldalát és a netet! Kérd ki akár a szüleid, barátaid vagy szaktársaid véleményét.

A legtöbb egyetemen és főiskolán kötelező a szakmai gyakorlat teljesítése a tanulmányok elvégzéséhez. Ne halogasd az elvégzését!
A legtöbb egyetemen és főiskolán kötelező a szakmai gyakorlat teljesítése a tanulmányok elvégzéséhez. Ne halogasd az elvégzését!Fotó / Meló-Diák

Ne hagyd az utolsó félévre!

Nem tanácsos a szakmai gyakorlatot az utolsó félévekre hagyni, ugyanis akkor már beindul a nagy hajrá, és a szakdolgozatírásra valamint az államvizsgára kell fókuszálni. Ajánlott azután nekikezdeni a munkahely-lehetőségek keresésének, miután belerázódtál az egyetemi életbe, így akár a harmadik, negyedik félévben ráfordulhatsz a kérdésre.

Folytasd!

A szakmai gyakorlatot biztosító cégek állásajánlatai lefedhetik az egyetemed által előírt, a diploma teljesítéséhez szükséges kötelező gyakorlati idődet. De ez ne állítson meg abban, hogy tovább folytasd! Ha kellően elkötelezett, motivált és megbízható, vagy ők sem akarnak majd megválni tőled. Tehát nem kizárt, hogy szakmai gyakorlatod elvégzése után is lehetőséged nyílik arra, hogy tovább alkalmazzanak.

Szakmai gyakorlat diákmunkával?

Önállóan gyakorlati munkahelyet találni nem egyszerű dolog: felvenni a céggel a kapcsolatot és egyeztetni az egyetemmel gyakran hosszadalmas folyamat. A melodiak.hu oldalon azonban könnyen találhatsz és válogathatsz a különböző cégek állásajánlatai közül.
Némelyik ajánlatnál már előre láthatod beosztásodat vagy az elvárt, minimum órát, amit hetente teljesítened kell. Ez sokkal jobb átláthatóságot és lehetőséget ad arra, hogy tanulmányaid mellett munkát vállalj, amit még grátiszban szakmai gyakorlatként is hasznosíthatsz.

Rugalmasság és „hallgatóközpontúság"

Te alakíthatod a saját beosztásod, összehangolva egyetemeddel és a tanulmányaiddal. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy egyszerre tudj tagja lenni a felsőoktatás- és a munka világának is.
Az sem hátrány, hogy nem csak tapasztalattal és szaktudással gazdagodhatsz a gyakorlatod alatt, hanem még zsebpénzt is kereshetsz.

Azért, hogy már az elején jó benyomást kelts, készülj egy jól összeállított önéletrajzzal, motivációs levéllel és érdekes válaszokkal az állásinterjúhoz.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák, az eredeti cikküket pedig itt olvashatjátok el.