LinkedIn: Segítünk helyre tenni munkatapasztalataidat!

Minden pályakezdő Achilles-sarka a munkatapasztalat, vagyis annak hiánya. A semmiről nehéz meggyőzően írni, de higgyük el ezt is visszasírjuk még. Pár év a nagybetűs életben és már nem tudjuk mi releváns tapasztalat, mivel untatjuk a HR-est. A LinkedIn egyszerű megoldást kínál mindezek rendszerezésére!

A LinkedIn az üzleti élet szakembereinek professzionális networking és álláskereső platformja. Gazdasági, kommunikációs, IT szakos hallgatóként a regisztráció karriered kihagyhatatlan első lépcsőfoka. Cikksorozatunkkal segítünk megtenni a kezdő lépéseket!
Eddig megismerkedtünk az alapokkal, és fény derült az elsőrangú profilkép titkára is.

 

Milyen a jó munkatapasztalat?
A profilodra úgy kell tekintened, mint egy CV-re, azzal a különbséggel, hogy munkatapasztalataidat nem kell konkrét álláshirdetéshez kötnöd. Valaha volt összes állásodat sorold fel, hisz sosem tudhatod ki mire kíváncsi. A gyakornoki, részmunkaidős tapasztalat is tapasztalat, elvenni nem tud profilod értékéből! Munkakörödet te magad is megadhatod, de javasoljuk, hogy inkább a már létező és jóváhagyott lehetőségek közül válasz. Alapvetően minden egyedi személyiségeden múlik, de ez az egyediség bizonyos esetekben inkább gátolja terjeszkedésed. Ha a HR-es projektmenedzser asszisztenst keres, erre is fog keresni, nem valami cifra megfogalmazásmódjára. Pár szavas, maximum 3-4 elemből álló felsorolásban emeld ki mivel foglalkoztál, milyen feladatokat láttál el. Törekedj a hangzatos megfogalmazásra, feladatköröd változatos lebontására.
Ne téveszd szem elől főnöködet, kollégáidat! Munkahelyed megadásával priorizált helyen jelensz meg munkatársaid LinkedIn-jén. Nem lenne szerencsés, ha profilodra kattintva olyan dolgokat olvasnának rólad, amire Háry János is büszke lenne.
Állandóan hangsúlyozzuk, hogy mindig angol nyelven írj! Mielőtt égnek állna a hajad a Google fordítótól, keress listákat, amik angol pozíciókat sorolnak fel, majd válaszd ki a hozzád leginkább illőt.

A profilodra úgy kell tekintened, mint egy CV-re, azzal a különbséggel, hogy munkatapasztalataidat nem kell konkrét álláshirdetéshez kötnöd.
A profilodra úgy kell tekintened, mint egy CV-re, azzal a különbséggel, hogy munkatapasztalataidat nem kell konkrét álláshirdetéshez kötnöd.Fotó / 123RF

Az egyetem nem csak képzettséged igazolja!
A következő blokk tanulmányaidra vonatkozik. Megadhatod az egyetemet, szakot, képzési időtartamot, oklevél minősítést, közösségi aktivitást. Ez eddig a szokásos sablon, mit tud érdemben hozzáadni a profilomhoz? Először is hozzákapcsol egyetemed LinkedIn oldalához - márha rendelkezik ilyennel -, így tájékozódhatsz a legfrissebb hírekről. Másodszor böngészési élményeidet is megújítja. A Network-nél megjelenik egy "People you may know from" rész, ahol azokat a sorstársaidat láthatod, akik szintén azon az egyetemen tanulnak/végeztek. Sokkal hatékonyabb közös pont alapján kapcsolatot építeni, nemde? Innentől kezdve álláskeresés során a LinkedIn jelezni fogja, hogy az adott vállalatnál hányan dolgoznak alma materedből. Ez segít tisztább képet kapni elhelyezkedési esélyedről. Minél többen vannak, annál valószínűbb, hogy a munkáltató meg van elégedve arról az egyetemről kikerült szakemberekkel. Esetleg felkeresheted őket, nem tudnának-e beajánlani?
A tanulmányok leírásához ne szakleírást adj! Senkit sem érdekel, milyen tárgyakat tanultál.Tudományos és szakmai sikereidet kell feltüntetned! Demonstrátor voltál? Mehet! Versenyeken, TDK-n vettél részt? Jöhet ez is! Ha aktív tagja voltál a hallgatói közösségi életnek - diákszervezet, szakkollégium, HÖK -, írj róla pár szót. Az Erasmushoz érdemes külön felvenned egy új egyetemet, majd ott jelezni, hogy külföldi részképzésről van szó!