Mi az a soft skill és miért fontos a munkavállalásnál?

Egyre inkább úgy tartják, hogy többet számítanak a soft skillek a szakmai tudásnál. De mit jelent egyáltalán ez a kifejezés és miért kell odafigyelni rá? A Meló-Diákkal segítünk nektek eligazodni!


A soft skillek azok a személyes képességek, amelyek meghatározók a munkavállaló munkakörnyezetbe való beilleszkedésénél, illetve motiválhatóságánál. Ezek a képességek könnyen, erőfeszítés nélkül elsajátíthatók és nagyban hozzájárulnak a sikeres munkavégzéshez. Nehezebben mérhetők, mint a hard skillek (azaz a szakmai tudás), de egyre nagyobb súlyt kapnak a jelöltek kiválasztásánál. De mik tartoznak a soft skillek közé?

1. Hogyan kommunikálj?

Az önéletrajz összeállításánál a "jó kommunikációs készség", mint jelző, már alapértelmezett kell, hogy legyen. Viszont mivel mindenki beírja, ezért inkább arra kell törekedned, hogy ezt valahogy alá is tudd támasztani. Ez többet kell jelentsen annál, mint hogy világosan és választékosan fogalmazol. Ez olyanokra is vonatkozik például, hogy

  • tudj odafigyelni a másikra
  • tudj kíválóan prezentálni
  • és tudd kifejezni magad írásban is.

2. Légy összeszedett!

A tervezés, illetve a projektek hatékony megvalósításának készsége egy rendkívül célravezető soft skill. Ez azt jelenti, hogy

  • ne légy hanyag,
  • tudj sorrendet állítani a teendők között
  • és figyelj a határidők betartására is

3. Dolgozz együtt a többiekkel!

Minél nagyobb vállalatnál dolgozol, annál valószínűbb, hogy több csapatnak is a tagja leszel, ezért nélkülözhetetlen, hogy jó csapatjátékos legyél. Ehhez annyi kell, hogy

  • a saját céljaid a csapat céljai alá tudd rendelni,
  • valamint legyen benned készség az együttműködésre és az elköteleződésre.

 

4. Légy pontos!A késés a tiszteletlenség jele és rontja a kapcsolatokat. Legyen szó megbeszélésről, amire későn érkezünk, új jelöltről az állásinterjún, vagy egy kollégáról, aki későn adja be a munkáját a több millió forintot érő projektre: a késés szétszórtságot tükröz, emellett rengeteg felesleges stresszel és szorongással jár, amiket el lehetne kerülni.

5. Ne vegyél mindent készpénznek, amit hallasz, látsz, vagy olvasol!

A kritikai gondolkodás készségek, illetve tudatos tettek összessége, amelyek segítségével megállapíthatjuk, hogy egy adott információ (akár nekünk szánják, akár általunk másoknak adott) őszinte-e, vagy netán manipulatív tartalmú. Az egész azon alapszik, hogy józanul ítéld meg, illetve értékeld az információt, az összes rendelkezésre álló álláspontot vedd figyelembe, végül pedig megfelelően mérlegelve hozd meg a végső döntést.

Korábban már összeszedtük nektek, hogy a jó benyomás érdekében hogyan készülj fel egy jól összeállított önéletrajzzal, vagy motivációs levéllel az állásinterjúra.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák, az eredeti cikküket pedig itt olvashatjátok el.