Tippek memóriafejlesztéshez

"Hová is tehettem?", "Miért is jöttem be a szobába?", "Mit is akartam mondani?"
Ha neked is gondot okoz észben tartanod a dolgokat, akkor ez a cikk neked szól!

A gyenge memória sokunk életét meg tudja keseríteni, ám jó hír, hogy bizonyos gyakorlatokkal és megfelelő odafigyeléssel fejleszteni tudjuk. Ez azért is lényeges, mert a koncentrációs képességünkre is hatással van, amire nagy szükségünk van akár tanulás, akár munka terén.

Akkor tudunk a legjobban összpontosítani valamire, ha elérjük azt a mentális állapotot, amikor a tudatunk csak egyetlen ingerre koncentrál. Tehát a cél az ingerületeket vezető csatornák kontrolálása oly módon, hogy a fontos dolgokat felerősítsük, a feladatvégzés szempontjából haszontalanokat pedig ignoráljuk.

Lássuk, mely módszerek segíthetnek ebben!

1. Trataka - ősi meditáció

Mindannyian hallhattunk már a jóga és a meditáció testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásáról, de most ismerkedjünk meg a tratakával, ami egy ősi, Indiából származó meditációs gyakorlat.
Lényege, hogy a figyelmedet egy adott tárgyra irányítod a meditáció ideje alatt.
A módszer arra az elméletre épül, hogy a nyugodt tekintet és a nyugodt elme összefüggenek, ezáltal, ha a szemmozgásodat lelassítod, úgy a tudatod pörgése is enyhül.
A gyakorlatot akkor végzed jól, ha a gondolataid nem kalandoznak el, és a külvilág zajait is csak tompítva érzékeled.

2. Jógázz!

Az összes ázsiai szerzetesrend híres arról, hogy elvonultan, a világtól távol nyugalomban élnek. Mi, akik a folytonos rohanáshoz szoktunk nem árt, ha néha lelassítunk és magunkra koncentrálunk. Erre kiváló lehetőséget nyújt a jóga. Ez egy légzőgyakorlatokkal egybekötött lassú, statikus mozgásforma, ami számtalan jótékony hatással bír:
erősíti az izmokat,
serkenti a keringésirendszer munkáját,
megtanít az adott ászanákra való figyelésre.

3, Tanulj!

A folytonos agytorna, gondolkodás és koncentráció segíti a memóriánk fejlődését. Ezért fontos, hogy agyunkat munkára ösztönözzük. Mindegy, hogy mivel, mikor és hogyan, a lényeg hogy csináld. Legyen az egy tánckoreográfia elsajátítása, vagy egy azonosság matematikából. A közös az, hogy épp úgy meg kell jegyezni mind a kettőt persze, mindegyiket más szituációban tudod majd kamatoztatni.

4, Aludd ki magad!

Egy kutatók által végzett felmérés során a „tesztalanyokkal" szópárokat tanítattak meg. Ezek után két csoportra osztották őket. Amíg az első csoport filmet nézett, addig a második csoport körülbelül egy órán át aludt. Azok, akik aludtak, az új információ befogadása után ötször jobban teljesítettek a másnap íratott teszten, mint azok, akik nem aludtak a memorizálás után. Ennek nagyon egyszerű oka van. Agyunk, mint életünk valódi központja alvás közben dolgozza fel az információkat.

5, Cetlik mindenhol!

Ez sokat segíthet abban, hogy ne feledkezz meg bizonyos feladatokról, ugyanis minél több oldalról hallasz egy információt, annál könnyebben rögzül az agyadban. Ezért is hatékony módszer a tanulókártyák használata, vagy kis jegyzeteket, cetliket ragasztani azokra a helyekre, amelyekre egy nap biztosan többször is ránézel. Például az íróasztalodra, a tükörre, vagy akár a hűtőre is. Minél többször olvasod el a kis jegyzetedet, annál bizonyosabb, hogy emlékezni fogsz rá.

+1 Táplálkozz egészségesen

Ha nassolni támad kedvünk, akkor igyekezzünk a egészséges, agyserkentő változatokat fogyasztani.Valamint vizsgák napján nem árt az ásványi anyagokban gazdag folyadékbevitel sem. Az agy glükózzal dolgozik, tehát ilyenkor gyors felszívódású ételekre van szükségünk, mint egy banán vagy egy csoki.
Emellett fontos a rendszeres, megfelelő reggeli is ugyanis pozitív hatással van a kognitív képességünkre.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák, az eredeti cikküket pedig itt olvashatjátok el.