Rájuk ne hallgass, amikor új vállalkozáson gondolkozol

Amikor van egy korszakalkotóan zseniális vállalkozói ötleted, amivel éppen készülsz elindulni, vagy már meg is tetted az első lépéseket, akkor a benned lévő izgalomtól vezérelve szívesen osztanád meg minél több emberrel a boldogságod. Azonban ha vállalkozni készülsz, akkor tudnod kell, hogy mik azok a hangok, amikre nem szabad hallgatni, sem indulás előtt, sem utána, mert könnyen eltántoríthatnak a céljaidtól.

CsaládEbben a kontextusban igazán komplikált családtagoktól tanácsot kérni és elfogadni, hiszen olyan emberekről beszélünk, akiket szeretünk és tisztelünk, illetve, akinek a jószándékára, féltő javaslatára adunk. Megkérdőjelezheti a fejedben a célodat és az ahhoz vezető utat, amikor például az apukád azt mondja, hogy „badarság minden megtakarításodat a vállalkozásodba fektetned", vagy amikor édesanyádon eluralkodik az aggodalom, mert kiléptél az addig stabilan fizető munkahelyedről, és ő attól tart, hogy nem vagy birtokában azon képességeknek, amik sikerre visznek, ezért azt mondja, hogy „azonnal csődbe fogsz menni, mindenedet elveszíted, a híd alatt fogsz lakni, és nem lesz mit enned". Demotiváló lehet az is, amikor a testvéred, vagy a nagyszüleid nem hisznek benned, vagy az ötletedben, viszont a rokonokkal kapcsolatban látni kell, hogy az esetek túlnyomó többségében nem a családi örökséget féltve próbálnak megingatni, hanem szeretet által vezérelve adnak tanácsot, és a céljuk az, hogy biztos és nyugodt legyen az életed. Érdemes, tehát a javaslataikon elgondolkodnod, de nem szabad, hogy az ő aggályaik beférkőzzenek a fejedbe.

IsmerősökSzámos ismerősbe futhat bele az ember nemcsak az utcán/boltokban, de a közösségi média oldalain is. Ilyenkor talán már egy rövid csevej során is boldogan elmeséled, hogy milyen terven töröd éppen a fejed. Az ismerősök (és itt szándékosan nem a barát szót használtam) nem állnak hozzád olyan közel, hogy ismerhetnék a belső motivációidat és álmaidat, ellenben könnyedén beleláthatják a saját korlátaikat az általad felvázolt ötletbe. Ilyenkor születhetnek olyan mondatok, hogy „Hamar el fogsz hasalni Jocikám! Jobb, ha bele sem kezdesz", vagy „Minek még egy ilyen cég? Annyi van már amúgy is." Ezeket a gondolatokat akkor és ott tudni kell elengedni. Az ő véleményük, esetleges előtapasztalataik nem határozhatják meg azt, hogy hogyan érezd magad, vagy, hogy hogyan vezeted – sikerre – az üzletedet.

A vállalkozások népszerűsítésére és azok elindításában fontos szerepet játszik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ).
A vállalkozások népszerűsítésére és azok elindításában fontos szerepet játszik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ).Fotó / 123RF

Online trollokAmikor valaki indulni készül, vagy éppen elstartolt az új üzlettel, akkor áthatja minden porcikáját a büszkeség. Ezt az érzést, pedig az ember szívesen osztja meg a közösségi médián hírként, vagy akár az üzletet népszerűsítő hirdetésekkel. Ezek a felületek, azonban telítettek olyan emberekkel, akik boldogságot találnak abban, ha bármilyen online tartalmat negatív kritikával, bántó és gyakran végtelenül ostoba megjegyzésekkel illethetnek. Ezeknek a trolloknak is nevezhető – feltehetően boldogtalan – embereknek sikerélményt és történést jelent a napjukban, ha ilyen módon elmondhatják a véleményüket. Nehezen betartható, de szabály kell legyen, hogy kommenteket nem olvasunk, vagy ha mégis, akkor tudatosan kell kiemelni, hogy melyik közülük objektív gondolat, és melyik információ adaptálható építő kritikaként.

Saját magad

Hazánk egyik kiemelt közgazdásza, Krisán László egyszer azt mondta, hogy „friss vállalkozóként, és az üzleted indításakor senkire nem szabad hallgatni, csak saját magadra". Azonban amikor az embernek van egy ötlete, esetleg egy indulási terve, akkor gyakran erősödik fel a belső bizonytalanság. Ilyenkor elkezdhet motoszkálni a fejedben például, hogy „Nincs elég kezdőtőkém, sem tudásom.", „Mégsem vagyok rá képes.", „Elbukom a pénzt, időt és energiát". Amennyiben kétségek merülnek fel a fejedben, akkor tanácsos a témában olvasni és minden lényeges információt magadba szívni, ameddig a negatív érzéseid meg nem szűnnek, és minden problémára megoldást nem találtál. Ugyanígy segítséget jelenthet, ha olyan külsős embernek kéred ki a véleményét, aki mindenféle érdektől mentesen tud neked tanácsot adni.
A fenti példákban szereplő emberek gyakran a saját korlátaikat, félelmeiket, vetítik ki terád, vagy látják meg a tervedben. A legjobb, ha olyan emberekkel (például egy mentorral) osztod meg a terveidet, akik motiválnak, és segítő tanácsokat, előremutató javaslatokat tudnak adni, amelyekkel felkészülhetsz a kihívásokra. A többiek véleménye nem szabad, hogy eltántorítson, illetve a sikeredet az ő érzéseik nem szabad, hogy meghatározzák. A legjobb amit tehetsz, ha hagyod, hogy akkor szerezzenek tudomást a tervedről, amikor az már megvalósult.

Krisán Diána