Mit tehetsz az önbizalmad növeléséért? - tippek

Az önbizalomhiány napjaink egyik leggyakoribb jelensége, mely sokunk életét megnehezíti és rányomja bélyegét a társas kapcsolatainkra, iskolai vagy munkahelyi teljesítményünkre.

A Meló-Diák összegyűjtött nektek pár tanácsot, hogy mivel növelheted az önbizalmad.

Az önbizalom öltöztet

Ez fordítva ugyanígy igaz!
Túrd fel a szekrényed és keresd elő azokat a ruhadarabokat, amikben komfortosan érzed magad, és amik a kedvenceid. Ezáltal nemcsak, hogy jobban fogod érezni magad, de a környezeted is garantáltan észreveszi a pozitív változást. Ha azt érzed, hogy mindenki téged néz, mert olyan jól tudod viselni az adott göncöt, nem tévedsz, tényleg így van! Fogadd el a dicséreteket!

Ne gondold túl!

Ne agyalj egyfolytában a múlt eseményein, ugyanis a "Mi lett volna, ha..." kezdetű mondatokból sosem származik semmi jó, sőt csak lefelé húznak. Próbálj meg a jelenlegi döntéseidre koncentrálni, hiszen a múlton már úgysem tudsz változtatni.

"Ehhez te kevés vagy"

Érdemes nem csak a negatív gondolatokat, de a negatív embereket is messziről elkerülni. Ők azok akik képtelenek a poharat félig telinek látni, és mindig találnak valami kivetnivalót abban, amit csinálsz. Az ilyen emberek társaságában könnyen átveheted a mentalitásukat, ami meggátolhat egy magabiztos jellem fejlesztésében.
Ne higgy nekik! Nincs még egy olyan ember a Földön, mint Te, ugyanis mindenkinek megvannak a maga képességei, erősségei, amikre építeni tud. Ezt sose felejtsd el!

Egyedi vagy!

Ha már az egyediségnél tartunk, ne hasonlítgasd magad másokhoz! Vannak helyzetek, szituációk, amikor fontos az összehasonlítás, de csak bizonyos mértékben. Az önbizalmadnak nem tesz jót, ha állandóan ennek van kitéve, szóval igyekezz kiiktatni az életedben önbizalmadra ható összehasonlításokat.

Erősíts rá a pozitív gondolatokra!

Írj össze magadról 20-30 pozitív dolgot, gondolatot. A lejegyzésére azért van szükség, mert egyrészt, így könnyebben rögzül, másrészt később vissza tudod nézni a listád, ha esetleg valamiben elbizonytalanodnál.
Fontos észben tartani, hogy sokszor fejben dől el az, hogy képes vagy-e a céljaid elérésére.
„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz." – Henry Ford

Minden fejben dől el, ezért gondolj a pozitív dolgokra!
Minden fejben dől el, ezért gondolj a pozitív dolgokra!Fotó / 123RF

Ügyelj a testtartásodra és a testbeszédedre!

A testbeszéd kommunikációnk jelentősebb részét teszi ki, ezáltal az önbizalom tükrözésében is fontos szerepet játszik. Próbálj egyenes háttal, lazán, nem görcsösen állni, nézz a másik szemébe és sokat mosolyogj!
Gondoltad volna, hogy ez a pár apróság akár a fizetésedet is befolyásolhatja?

Meríts erőt a korábbi sikereidből!

Amikor úgy érzed, hogy igazán elfáradtál, nincs több energiád, gondolj vissza a korábban elért eredményeidre. Ez büszkeséggel fog eltölteni, ami pedig kellő energiát adhat, hogy az éppen végzett tevékenységet ne hagyd félbe, ezzel együtt motivációt ad a folytatásra.

+1 Fő a fokozatosságNe keseredj el, ha esetleg nem tudod egyszerre beépíteni az életedbe a fent elhangzott pontok mindegyikét, elég apránként, ahogyan neked kényelmes.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák, az eredeti cikküket pedig itt olvashatjátok el.