Lesz értéke a munkádnak öt év múlva?

A PwC globális felmérése szerint ötből két munkavállaló úgy véli, munkája öt éven belül feleslegessé válik. A válaszadók közel fele pedig digitális készségeik javulását köszönheti a világjárványnak.

A PwC 2021. január 26. és február 8. között készíttetett felmérést a lakosság körében 32 517 fő részvételével. A felmérésben 19 ország munkavállalói vettek részt. A megkérdezettek 60 százaléka aggódik amiatt, hogy az automatizálás veszélyezteti a munkahelyeket; 48 százalékuk úgy véli, hogy a hagyományos foglalkoztatásról a jövőben nem beszélhetünk, 39 százalékuk pedig valószínűnek tartja, hogy munkahelye öt éven belül feleslegessé válik.

Új készségek a világjárványnak hálaA kutatásból kiderült, hogy a munkavállalók 40 százaléka szerint digitális készségeik javultak az elmúlt időszakban. A válaszadók 77 százaléka kész új készségek elsajátítására vagy a teljes átképzésre, 74 százalékuk pedig személyes felelősségnek tekinti a képzést, amire a továbbiakban is nagy hangsúlyt fognak fektetni. 80 százalékuk bízik abban, hogy tudja adaptálni a munkahelyükön alkalmazott új technológiákhoz. Úgy tűnik a vállalkozás indítási kedv is megnőtt a megkérdezett munkavállalóknak, ugyanis 49 százalékuk a vállalkozói készségek fejlesztésére is szeretne összpontosítani, saját vállalkozás indítása érdekében.

Fotó / pwc.com

Te is támogatod a távmunkát?A távmunkában dolgozók közül csak minden tizedik ember szeretne teljes munkaidőben visszatérni a hagyományos munkakörnyezetébe. A távmunkában dolgozók 72 százaléka azt állítja, hogy a személyes jelenléten alapuló munkavégzés és a távmunka ötvözését részesíti előnyben. A megkérdezett 32 517 fő mindössze 9 százaléka, azaz csupán 2926 ember szeretne teljes munkaidőben visszatérni hagyományos munkakörnyezetébe a feloldásokat követően. Ez különösen igaz az irodai dolgozókra, a cégtulajdonosokra és az egyéni vállalkozókra, akik a technológia segítségével feladataikat távoli munkavégzés formájában is képesek ellátni. Az otthoni munkavégzésnek azonban nem kell kizárólag a szellemi foglalkozásokra korlátozódnia. A fizikai dolgozók 43 százaléka, valamint a betanított munkások 45 százaléka azt állítja, hogy munkájuknak számos olyan eleme van, amelyet távolról is el tudnának végezni.

A megkérdezettek 60 százaléka aggódik amiatt, hogy az automatizálás veszélyezteti a munkahelyeket.
A megkérdezettek 60 százaléka aggódik amiatt, hogy az automatizálás veszélyezteti a munkahelyeket.Fotó / 123RF

A fiatalok célja a jövedelem maximalizálásaA társadalmi felelősségvállalás vs. gazdasági gyarapodás nemcsak a vállalatok számára nagy kérdés, hanem a munkavállalókat is nehéz döntés elé állítja. Kínában 87 százalék, Indiában 90 százalék és Dél-Afrikában 90 százalék elmondása szerint, olyan szervezetnél szeretne dolgozni, amely pozitívan járul hozzá a társadalomhoz. Választás esetén viszont a megkérdezettek 54 százaléka, nyilatkozta azt, hogy ha kénytelen lenne választani, akkor inkább olyan munka mellett döntene, amivel a jövedelmét maximalizálhatná, szemben egy olyan munkakörrel, amelyben változást érhet el a világban. A valóságban persze ez a kettő nem zárja ki egymást.

Major Andrea, a PwC magyarországi munkatársa szerint miközben a világ továbbra is egy globális egészségügyi válsággal és gazdasági bizonytalansággal küzd, láthatjuk, hogy a munkavállalók magasabb elvárásokat támasztanak az üzleti szférával szemben, munkáltatóikat arra ösztönözve, hogy pozitívan járuljanak hozzá a társadalomhoz. A PwC cégtársa hozzátette:

A társadalmi hatások középpontba helyezése és a profit maximalizálása nem zárja ki egymást, sőt a társadalmi célok előtérbe helyezése még javíthatja is a vállalkozás sikerességét.