Robotok inváziója: ha ez a munkád, kezdj el új állás után nézni

A technológia fejlődésével az élet számos területe alakult át vagy változott meg teljesen. A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével olyan eredményeket ért el az emberiség, amelyekről egy évtizeddel ezelőtt álmodni sem mertünk. De mi történik, ha a gépek előbb-utóbb átveszik az emberek helyét?

A robotika a mai világunk egyik leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb területe. Rengeteg olyan munka létezik, amelyhez már nincs szükség emberi munkaerőre (szerencsére vannak kivételek is), hiszen egy programozott gép gyorsabban, pontosabban és hosszú távon sokkal olcsóbban képes elvégezni egyes műveleteket.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki munkanélküli lesz, mert a "gépek" átveszik az uralmat. Viszont komolyan kell számolni a mesterséges intelligencia érkezésével: a PwC Magyarország 2019-es kutatása szerint közel 1 millió munkahelyet érinthetnek a technológiai változások, melyek a 2030-as évektől lesznek igazán élesek.

Azt sem mondhatjuk ki, hogy a jövőben feleslegessé válik az ember hozzáadott értéke, ezért mind mehetünk a híd alá. Egy nemzetközi PwC tanulmány szerint egyszerűen csak megváltoznak a szerepek: a robotok átveszik a feladatokat, ahol ki lehet váltani az emberi munkaerőt, utóbbi pedig – átképzések útján – tolódik abba a szektorba, ahol a gépek kevésbé érvényesülnek. Átélt már hasonlót az emberiség a gőzgép feltalálásakor is.

Elhoztunk tíz olyan munkakört, amelyet a jövőben nagy valószínűséggel már robotok fognak végezni. Kattints a képre a galériáért!

A robotika a mai világunk egyik leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb területe
A robotika a mai világunk egyik leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb területeFotó / Shuttertsock