Diákmunka - de mennyit fizetnek?

A munkabér összege nem csak a felnőtteket érinti, diákként az ember szeme előtt ugyanúgy az lebeg, hogy az adott munkával mennyit lehet keresni. A tanulmányok mellett a diákmunka mindig jó lehetőség arra, hogy magadnak tudd finanszírozni a hétvégi síelést, vagy a balatoni nyaralást. Mutatjuk, mit kell tudnod a konkrét számokról!

Viszonyítási alapként, a 20/2021-es kormányrendelet értelmében 2021-ben „A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén: (bruttó)
• havibér alkalmazása esetén 167 400 forint
• hetibér alkalmazása esetén 38 490 forint
• napibér alkalmazása esetén 7700 forint
• órabér alkalmazása esetén 963 forint."

Ez viszont csak az alapbér, ami törvényileg a minimumként van megszabva, a legjobban kereső diákoknak akár 200–300 ezer forint is lehet a havi munkabérük. Legtöbb esetben a munkáltatók előnyben részesítik, és nagyobb bérrel jutalmazzák azokat a munkavállalókat, akik a megfelelő (szak)tudással rendelkeznek. A szakismerettel rendelkezők, az egyetemi hallgatók vagy a nyelvvizsga/nyelvtudás tulajdonában lévők nagyobb eséllyel válogathatnak a legjobban fizető munkákból, de végzettség nélkül is lehet találni nívós álláslehetőségeket.

Lássuk, hogy Te - az általad teljesített feladatok függvényében – mennyit kereshetsz a legjobban fizető diákmunkákkal.

Nyelvismeretet igénylő munkákFordító vagy asszisztens, netán projektmenedzser, számos állás elengedhetetlen kritériuma a legalább középfokú nyelvismeret. Az angol és német mellet nagy kereslet van még a szlovák-, román-, orosz-, mandarin-, spanyol nyelvtudást igénylő munkák pozícióinak betöltésére. Jó kommunikációs képességet és gyakorlatban hasznosítható íráskészséget várnak el a munkáltatók munkavállalóiktól. Fizetésük lehet akár 1600-2000 forint is.

PénztárosA legtöbb esetben a rugalmas munkabeosztási lehetőség miatt népszerű állásnak tekinthetők. A pénztáros munka a betanított munkák közé tartozik, nem igényel szakképzettséget, viszont felelősségteljes, pénzkezeléssel kapcsolatos, ezért általában ezek a lehetőségek a 18. életévüket betöltött hallgatóknak szólnak. Órabére egy pénztárosnak akár 1400-1800 forintig is terjedhet.

RecepciósLányok körében általában közkedvelt ez a lehetőség. A legtöbb helyen elvárt az angol és a német nyelv kommunikációképes szinten való használata. 4-6-8 órás munkaidőben is foglalkoztatnak diákokat recepciós pozícióban. Előny, ha jók a szociális képességeid, tehát jól bánsz az emberekkel. Egy ilyen munkával akár 1500-1800 forintot is kereshetsz óránként!

IT szakemberA technológia világában nem meglepő, hogy az informatikai szaktudással rendelkezők nagyszámú munkalehetőség közül válogathatnak. A legtöbb ilyen állás nem csak pénzbeli többletet, hanem tudásgyarapodást is eredményezhet, általában az ilyen pozíciókra hosszútávon keresnek munkatársat. Előnye, hogy a cég érdeke is fejleszteni alkalmazottait, a legtöbb munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy szakmailag előrébb lépj. Átlagosan 1600-2000 forintra tehető az órabérük.

A szakismerettel rendelkezők, az egyetemi hallgatók vagy a nyelvvizsga/nyelvtudás tulajdonában lévők nagyobb eséllyel válogathatnak a legjobban fizető munkákból, de végzettség nélkül is lehet találni nívós álláslehetőségeket.
A szakismerettel rendelkezők, az egyetemi hallgatók vagy a nyelvvizsga/nyelvtudás tulajdonában lévők nagyobb eséllyel válogathatnak a legjobban fizető munkákból, de végzettség nélkül is lehet találni nívós álláslehetőségeket.Fotó / Meló-Diák

Mérnök

A mérnök szakma manapság rendkívül szerteágazó és keresett. A legjobban fizető munkák körébe tehető, hiszen egy mérnök órabére akár 1500-2000 forint is lehet.Általában szaktudást igénylő munkakör, tanulmányok mellett is ideális, hiszen szakmai gyakorlatként is beszámítható. Egy ilyen állás nem csak időszakos munkavégzési lehetőséget nyújthat neked, hanem akár hosszútávon is megalapozhatod mérnöki pályafutásodat az adott cégnél. Termelési tevékenységek, gyártás támogatás területén különösen nagy igény van a szakemberekre.

Irodai munkák, adminisztráció, asszisztensMindig is a népszerű és keresett kategóriába tartozott az irodai kisegítő-, adminisztrációs- és asszisztensi munka. Órabérük általában 1500-1800 forint. Jól mutat az önéletrajzunkban egy hasonló munkatapasztalat és akár a kapcsolati tőke is elmélyíthető egy ilyen munkalehetőség alkalmával.

Marketing asszisztensMostanában a cégek marketingszférájuk pozícióinak betöltésére diákokat vagy pályakezdőket is előszeretettel foglalkoztatnak. Kiváló lehetőség gyakornoki munkaként, tapasztalatszerzésként vagy a szakmai tudásod gyarapításaként.A legtöbb ilyen álláslehetőséget biztosító cég hosszútávú alkalmazottakat keres. Előnyben részesítik a nyelvtudással rendelkezőket. Az órabérük körülbelül 1500 és 1900 forint közé tehető.

Kétkezi munkák, kisegítőkA könnyű- és nehéz fizikai munkát igénylő állások elsősorban fiúk számára ideálisak. Különböző területeken – legyen az akár építőipar, csomagolás vagy kertépítés- jól fizető munkalehetőségekkel találkozhatsz. A munkaidő eltérő, van ahol egyszeri alkalomra, kisegítésre, van ahol állandó munkatársként keresnek diákokat. Általában ezekre a munkákra jó bérezés jellemző, óránként akár 1300-1800 forintot is kereshetsz

Telefonos munkákA telefonos ügyintézés talán az egyik legkényelmesebb és legjobban bérező munkák egyike. Megannyi cég hirdet állásokat ebben a munkakörben átlagon felüli fizetéssel és juttatásokkal, irodai környezettel vagy akár home-office lehetőséggel. Nem kell hozzá szakképzettség vagy szaktudás, elegendő egy head-set és egy mikrofon és akár óránként 1600-1800 forintot is kereshetsz.

Tipp:A nappal és este dolgozóknak eltérő a bérezésük. Ha Te is az éjjeli baglyok közé tartozol, érdemes számításba venni az este 10 és reggel 6 közötti munkavállalást, hiszen éjszakai pótlék jár az ezen periódusban dolgozóknak, melynek mértéke 30 százalék, ami a munkabéren felül fizetendő. Figyelj rá azonban, hogy az éjszakázás ne menjen a tanulmányaid rovására! Ezen kívül a hétvégi munkavégzés akár 100 százalékos pótlékkal is járhat, ide értve a vasárnapokat, de előfordul olyan, amikor a szombati napokért is plusz díjazásban részesülhetsz!

Korábban már összeszedtük nektek, hogy a jó benyomás érdekében hogyan készülj fel egy jól összeállított önéletrajzzal, vagy motivációs levéllel az állásinterjúra.

A Karrier rovat támogatója a Meló-Diák. Eredeti cikküket itt olvashatjátok el, ahol lehetőség van utána nézni mentorprogramjuknak és aktuális álláslehetőségeiknek is!