3 tipp, hogyan hasznosítsd a megszerzett tudásodat

Sokszor hallhattad már azt a mondást, hogy „A tudás, hatalom.", de vajon mit is értünk tudás alatt és hogyan hasznosíthatod azt? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Meló-Diák Iskolaszövetkezet.

Az Észak-Magyarország Felsőoktatási Intézményeinek Együttműködése a következőképpen fogalmazta meg a tudás jelentését:

„A tudás a megismerő folyamatok (tanulás) eredményeként a tudatban létrejövő pszichikus képződmények rendszere."

Ezt sokféleképpen magunkévá tehetjük, de ha nem vesszük hasznát és figyelmen kívül hagyjuk, valamint engedjük, hogy passzívan lappangjon bennünk, akkor időről időre halványodni kezd.

Hogyan hasznosíthatjuk?

Ne csak halmozd a tudást, értsd is meg!

Ahhoz, hogy rögzüljön az információ és tudássá alakuljon át, először meg kell értenünk az adott információt, következtetéseket kell levonnunk és nem utolsó sorban kontextusba kell helyeznünk. Azt sem árt megvizsgálni, hogy milyen hatással van a mindennapi életünkre és miként vihet előrébb.

Gyakorolj!

Nem hiába mondják azt, hogy a gyakorlat teszi a mestert! Ugyanis miután felismertük az összefüggéseket és ki tudtuk vetíteni az adott információhalmazt az életünkre, elkezdhetjük felhasználni a megszerzett tudást. Alkalmazzuk a munkahelyen, iskolában esetleg otthon, ezzel is segítve a tudás beágyazódását, amiből kamatoztathatunk. Diákként azonban nem szabad megfeledkeznünk a diákmunkák adta lehetőségekről sem, amelyek remek alkalmat biztosíthatnak a megszerzett tudás hasznosítására. Ez a hasznosított tudás majd átalakul tapasztalattá, amelyek segítségével könnyebben elhelyezkedhetünk a nagybetűs élet munkapiacán.

A hasznosított tudás majd átalakul tapasztalattá, amelyek segítségével könnyebben elhelyezkedhetünk a nagybetűs élet munkapiacán.
A hasznosított tudás majd átalakul tapasztalattá, amelyek segítségével könnyebben elhelyezkedhetünk a nagybetűs élet munkapiacán.Fotó / Meló-Diák

Add tovább!

Az „Oszd meg és uralkodj!" kifejezés igencsak hasznos, ugyanis bármilyen kis információ segíthet a társunk, illetve saját magunk előrehaladásába. Ha már valamilyen fontos tudással rendelkezel,- legyen szó egy tankönyvi lecke megértéséről, egy-két fontos információról az elkövetkezendő teszttel kapcsolatban vagy akár egy (diák)munkahelyi változásról - add tovább társaidnak és segítsd őket is, akár mint egy jó mentor.