LinkedIn: utolsó simítások a professzionális profilhoz

A skillek és portfóliók egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak álláskeresés során. Ha nem akarod, hogy ezeken csússz el, fogadj meg pár jó tanácsot!

Ki nem szenvedett legalább egyszer skilljei felsorolásával?Már az is probléma, hogyan nevezzük: skill, képesség, netalán készség? Egyáltalán van értelme vagy bármi létjogosultsága egy önéletrajzban? Nos, ártani nem árthat, főleg, ha tudatosan állítjuk össze! Örökzöld tipp, hogy az álláshirdetésből kell hozzá ihletet meríteni. Mindig van egy olyan rész - általában az elvárásoknál -, ahol leírják, milyen tulajdonságokkal rendelkezik az ideális jelölt. Neked nincs más dolgod, mint ezeket átemelni. Igazából az egész egy teszt, hogy mennyire vagy körültekintő jelentkezésed során. Személyiségedet úgyis a szóbeli interjún fogják megismerni. Ezenfelül minden szakmának megvannak a hozzá illő soft skilljei, például a marketingnek a kreativitás, pénzügynek az analitikus gondolkodás.

Problémamegoldás 5/5Sajnos ezzel még nem vagyunk túl a nehezén, most értékelnünk kell magunknak. Elég abszurdnak hangzik, nem? Nyilván mindenki maximum - vagy ahhoz közelítő - pontot ad magának, így erősen megkérdőjelezhető hitelessége. Ezen csavar egyet a LinkedIn. Túlmutat azon, hogy vajon képesek vagyunk-e összeszedni skilljeinket. Annak is utána jár, hogy mennyire igazak ránk az állítások. A megoldás egyszerűen annyi, hogy lehetővé teszi ismerőseink skilljeinek "jóváhagyását". Ha valaki ránéz profilodra, látni fogja, hányan erősítették meg listádat - angolul endorsement -, és közülük hányan volt/jelenlegi kollégáid. Ez az apró funkció mutatja meg, hogy valóban releváns értékelésekről van e szó, vagy csak megkértük ismerőseinket, hogy pontozzanak fel.

Regisztrálj te is és találd meg álmaid munkáját!
Regisztrálj te is és találd meg álmaid munkáját!Fotó / AFP

Ne csak beszélj róla, mutasd is meg!Manapság az önéletrajz mellé egyre több helyen kérnek szakmai portfóliót, ami karriered legfontosabb mérföldköveit, munkahelyi elismeréseidet foglalja össze. A LinkedIn lehetővé teszi, hogy mindezt életre keltsd! Profilod legalján találod az "Accomplishments" részt, ahol feltüntetheted szakmai életutadhoz kötődő eredményeidet.

Mi tartozik ide?

  • projekt
  • publikáció
  • szabadalom
  • tanfolyam
  • elismerés/díj
  • teszteredmény
  • nyelvismeret

A lényeg csak most jön! Miután feltöltötted az adatokat, az oldal magától rendszerezi és számszerűsíti őket. Anélkül válnak átláthatóvá, hogy ehhez akár a kisujjadat mozdítani kellett volna. Továbbá az egyes elemekhez linkeket csatolhatsz, amik megelevenítik portfóliódat. Egy kattintással megtekinthetővé válnak cikkeid, népszerű posztjaid, adminisztrált social media- és weboldalaid, előadásaid, reklámfilmjeid és még sorolhatnánk.
Ne téveszd szem elől, hogy a HR-eseknek nincs idejük végignézni mind a 30 projektet, 15 díjat és 50 önfejlesztő kurzust. Olyan dolgokat mutass be, amikre tényleg büszke vagy, egyediek, relevánsak, és hozzáadott értékük van!

Ne feledd!A LinkedIn az önéletrajzzal ellentétben általános érvényű, nem álláshirdetéshez kötött. Egy szakmailag sokszínű palettát kell letenned az asztalra, miközben konzisztens képet adsz magadról. Találd meg azt a 2-3 kapcsolódó karrierpályát, amin el tudod képzelni jövődet, majd ezekre építsd fel profilodat!

A LinkedIn az üzleti élet szakembereinek professzionális networking és álláskereső platformja. Gazdasági, kommunikációs, IT szakos hallgatóként a regisztráció karriered kihagyhatatlan első lépcsőfoka. Cikksorozatunkkal segítünk megtenni a kezdő lépéseket!
Eddig megismerkedtünk az alapokat, majd elkezdtünk foglalkozni a profil felépítésével: profilkép, munkatapasztalat.