Tudtad? Ez az a hely, ahonnan jobb dolgozni, mint otthonról vagy az irodából

Sokan kerültek az elmúlt időszakban abba a helyzetbe, hogy otthonról kell dolgozniuk. Legtöbben nem is bánták annyira, szeretnek magukban lenni. Akkor mégis miért hiányoljuk annyira, hogy beüljünk a laptopunk társaságában egy kávézóba, és onnan dolgozzunk?

Pablo Picasso, J.K. Rowling, Bob Dylan, Simone de Beauvoir. Mi a közös bennük?

Az, hogy mindannyian szerettek kávézóban dolgozni.

Úgy tűnik, nem számít, hogy zenész vagy filozófus, esetleg író vagy festő az ember, az a bizonyos atmoszféra mindenkinek vonzó. Bár a világjárvány befagyasztotta a Budapesten is őshonos kávéházi kultúrát, sokan alig várják, hogy visszatérhessenek és nem csak azért, hogy a barátaikkal találkozhassanak.

Az előrejelzések azt sugallják, hogy a veszély elmúltával is sokan maradnak majd az otthonról történő munkavégzésnél, a kérdés pedig az, hogy:

Azok, akik nem térnek vissza az irodába, inkább otthonuk csendjét választják majd vagy a kávézókban való munkavégzés kellemes, társas magányát.

Bár a világjárvány befagyasztotta a Budapesten is őshonos kávéházi kultúrát, sokan alig várják, hogy visszatérhessenek
Bár a világjárvány befagyasztotta a Budapesten is őshonos kávéházi kultúrát, sokan alig várják, hogy visszatérhessenekFotó / Shuttertsock

Lehet, hogy csak az elfogultság szól belőlem, de a megoldás egyértelműnek látszik.

Miért dolgoznál otthon, egyedül, ha szabadon, maszk nélkül egy jó latte mellett is élvezheted a kellemes háttérzajokat?

Nem véletlenül emeltem ki a háttérzajokat: egy 2012-es tanulmány ugyanis azt derítette ki, hogy alacsony és középmagas háttérzaj hatására kreatívabb megoldással állunk elő az elvégzendő feladatra

Arra is van tudományos magyarázat, hogy miért érzed akár a munkahelyi, akár az otthoni irodádat borzalmasan unalmasnak pár hét után. Mivel általában ugyanott ülsz, ugyanazt nézed, vizuálisan semmi változatosság nincs a környezetedben.

Ezzel szemben egy kávézóban változnak a fényhatások, jönnek mennek az emberek, új illatok ütik meg az orrod.

Pont annyi stimuláció ér, hogy még ne terelje el teljesen a figyelmedet, de kreatívabbá tegyen és élesebbé a figyelmedet.

A kávézók egyébként a csoportos munkára is jó hatást gyakorolnak, mivel az irodai környezettel vagy egy online meetinggel ellentétben informálisabb hangulatot kölcsönöznek, és – ahogy már említettük – jól hatnak a kreativitásra. Ezért azok a helyek is, amik a kávézók hangulatát teremtik meg (nyitott irodák vagy egyetemi terek), arra ösztönzik az embereket, hogy dolgozzanak össze.