Ezzel az Önéletrajzzal tuti befutó leszel!

Talán nem is gondolnád, hogy az álom munka megtalálásához az út a kreatív, egyedi és minden aspektusból téged tükröző önéletrajz. Neked is a régen lejárt Europassos CV ül a fiókodban? Nem hívnak vissza a HR-es kollégák egy-egy jelentkezés kapcsán? Szeretnél kitűnni a tömegből? Most megmutatjuk a bombabiztos önéletrajz receptjét!

1. Válaszd ki a templatet!Hagyd a word-öt, az excelt és a karrierportálok unalmas és elavult sablonjait. Létezik már egy olyan portál, amely egyedi ötletekkel és végeláthatatlan lehetőségekkel rendelkezik az önéletrajzírás terén, ez pedig a Canva! Az oldalra belépve az Önéletrajz fülre kattintva máris eléd tárul számtalan lehetőség, melyek közül kiválaszthatod a megpályázni kívánt pozíciónak, vagy éppen a saját személyiségednek megfelelő sablont. A szakmai önéletrajzok komolyabb, kevesebb grafikával megáldott templateket nyújtanak, míg a modernek egészen különleges variánsokat biztosítanak, de vannak egyszerű, minimalista, vállalati, kreatív, fényképes, színes, tanulmányokat tartalmazó, grafikus tervezői, főiskolai, gimnáziumi, ösztöndíj profilú, valamint SEEK típusú változat is, mely kategóriákon belül további különbféle színeket, elrendezésmódot, betűtípust választhatunk.

2. Formázd át!A kiválasztott formátum a saját képedre alakítható. Lehet, hogy tetszik az elrendezés, de nem tetszik a színe? Semmi probléma! Próbálj élénk színeket alkalmazni, hogy minél feltűnőbb legyen az önéletrajzod, ellenben vigyázz, hogy két színnél több ne szerepeljen a lapon, ugyanis a kevesebb néha több! A betűtípus kiválasztásánál ügyelj arra, hogy komolyságot és kifinomultságot sugározzon az összhatás. A nagyon gyermeki, cirkalmas betűk nehezen olvashatók és nem feltétlenül ez felelősségteljes felnőtt összhatását nyújtják.

Felejtsd el a régi típusú önéletrajzokat és vedd elő a kreativitásodat!
Felejtsd el a régi típusú önéletrajzokat és vedd elő a kreativitásodat!Fotó / Canva

3. Fényképezz!Gyakran rontják el a jelentkezők egy túlfilterezett selfie-vel az egyébként szakmailag kiváló önéletrajzukat. Olyan fényképet válassz, ami határozottságot és megbízhatóságot sugall a leendő munkaadód felé. A legjobb egy egyszínű háttér előtt elkészített, apró mosollyal elkattintott fotó, amelyen inget, vagy blúzt viselsz. Kerüld a szerkesztett, nyaraláson, buliban készült képeket még akkor is, ha úgy véled, hogy az arcod megfelelő rajta! Emlékezz vissza a tablóképedre, az támpontot adhat az elvárásokhoz!

4. Mesélj magadról!Egy jó önéletrajz releváns információkat tartalmaz a tapasztalataidra vonatkozóan. Amennyiben dolgoztál már, úgy könnyű dolgod lesz, hiszen érdemes minden korábbi munkahelyen ellátott feladatot lejegyezni a dokumentumra. Azonban vannak olyanok is, akik nem rendelkeznek munkatapasztalattal. Ez esetben a személyiségjegyeid és a kreativitásod csillogtasd meg, valamint minden olyan önkéntes és egyéb kutatómunkád, ami lendíthet a karriereden.
A CV elejére helyezz el egy frappáns bemutatkozót magadról. Maximum három mondatban foglald össze legfontosabb tulajdonságaid, szaktudásod! Ezt követően a munkatapasztalataid felsorolásával folytasd, majd az iskoláiddal. Kiemelt helyen helyezd el az egyéb kompetenciáidat! Jól kommunikálsz angolul? Emeld ki! Kiváló kommunikációs készséggel rendelkezel? Ne felejtsd el megemlíteni! Minden ilyen apróság plusz adalék ahhoz, hogy biztosan kiválasszanak a toborzási folyamat során!

A canva.com oldalán rengeteg sablon között válogathatsz.
A canva.com oldalán rengeteg sablon között válogathatsz.Fotó / Canva

5. Érdeklődési kör

Végül, de nem utolsó sorban, említsd meg az érdeklődési köröd. Hogy miért? A munkaadó könnyebben választ olyan személyt, aki hasonló elveket és értékrendet vall, mint ő! A hobbijaidból kiderül, hogy milyen vagy Te igazából! Amennyiben szeretsz írni, olvasni, zenélni, festeni, kirándulni, önkénteskedni további plusz pontokra tehetsz szert a toborzó munkatársaknál!